Θετικό κλίμα σε θεωρητικό επίπεδο

θετικό-κλίμα-σε-θεωρητικό-επίπεδο-242696

Το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στη Αθήνα μετά από λίγο καιρό και η σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος αποτελούν δύο θετικές ειδήσεις για την πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία συνεχίζονται. Είτε το περιεχόμενό τους είναι συμβολικό, είτε ουσιαστικό, εξακολουθούν να καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα, δημιουργώντας την αισιοδοξία ότι μετά από δέκα χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ της χώρας οικοδομούνται με αργό μεν, σταθερό δε ρυθμό οι προϋποθέσεις για τον οριστικό τερματισμό της οικονομικής κρίσης και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ στη Αθήνα μετά από λίγο καιρό και η σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος αποτελούν δύο θετικές ειδήσεις για την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Η πρώτη έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ενώ η δεύτερη επιβεβαιώνει το όλο θετικό κλίμα και στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα ως προς τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν χειροπιαστές αποδείξεις για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Αντί, δηλαδή, για στατιστικό στοιχείο, το οποίο έχει και θεωρητικό χαρακτήρα, θα επιθυμούσαν να αποτυπώνεται η αύξηση του σχετικού οικονομικού δείκτη στην πραγματική οικονομία με μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως η αύξηση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων και η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κανονικές και όχι «συμβολικές» αμοιβές.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά, που η στατιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εντελώς διαφορετική από την αντίστοιχη πραγματική στην αγορά. Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δουν ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της αγοράς. Το πρόγραμμα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για φοροαπαλλαγές και επενδύσεις, απαιτεί υπομονή μέχρι να αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η βελτίωση δεικτών, όπως του οικονομικού κλίματος, βοηθούν περισσότερο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές. Εκεί που λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις και κρίνεται το οικονομικό μέλλον ολόκληρων κρατών. Εντός των τειχών τα προβλήματα παραμένουν και οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας για τις αντοχές της αγοράς μέχρι να αποδώσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν.

Μπορεί, δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο και ο κεντρικός τραπεζίτης να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, άλλωστε είναι υποχρεωμένοι ώς έναν βαθμό να το κάνουν, με βάση τον θεσμικό τους ρόλο, ωστόσο οι πραγματικοί δείκτες της αγοράς εμφανίζουν εντελώς διαφορετική εικόνα.

Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα ή επειδή ο δείκτης του οικονομικού κλίματος αγγίζει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου 2007. Μόνο αν αυτές οι ειδήσεις συνδυαστούν με την ταχεία υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας μπορεί να αλλάξει το κλίμα επί της ουσίας και όχι σε επίπεδο εντυπώσεων ή στατιστικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου