Απροστάτευτοι οι καταναλωτές έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα

απροστάτευτοι-οι-καταναλωτές-έναντι-244027

Λίγες ημέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου, οι καταναλωτές και στη Μαγνησία βρίσκονται αντιμέτωποι με ανατιμήσεις στην αγορά καυσίμων. Τόσο η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυναν κατά τρία λεπτά το λίτρο. Στα καύσιμα κίνησης οι ανατιμήσεις προκλήθηκαν από την υποχρεωτική αύξηση του ποσοστού πρόσμιξης της βιοαιθανόλης στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο.

Η υποχρέωση των διυλιστηρίων να τηρούν την κοινοτική νομοθεσία για καθαρότερα καύσιμα αύξησε το ποσοστό της βιοαιθανολης και το επιπλέον κόστος, που προέκυψε, μετακυλίθηκε στις τιμές εμπορίας καυσίμων και στη συνέχεια στους καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις έως και τρία λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τις χθεσινές αυξήσεις, πέραν του εκρηκτικού κλίματος στον Περσικό Κόλπο.

Το χειρότερο για τους καταναλωτές είναι ότι μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται και νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα εξαιτίας του ακήρυχτου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ως είθισται, οι καταναλωτές θα νιώσουν άμεσα στην τσέπη τους τις συνέπειες από τις επερχόμενες ανατιμήσεις, σε αντίθεση, βέβαια, με τις περιόδους κάμψης των διεθνών τιμών των καυσίμων, που οι μειώσεις αργούν απελπιστικά να φτάσουν στις αντλίες και κάποιες φορές δεν φτάνουν ποτέ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για την πλειονότητα των πολιτών, που στην καρδιά του χειμώνα θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα τα καύσιμα, τα οποία έχουν ανάγκη όχι μόνο για τις μετακινήσεις τους, αλλά και τη θέρμανσή τους. Παράλληλα, θα επιβαρυνθούν και από τις ανατιμήσεις, που θα φέρουν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σε σειρά αγαθών, καθώς θα ακριβύνει το μεταφορικό κόστος. Ο καταναλωτής θα πληρώσει και πάλι «το μάρμαρο», ενώ οι επιτήδειοι, που καιροφυλακτούν προκειμένου να επωφεληθούν από τις ανατιμήσεις, θα κάνουν νέο πάρτι σε βάρος των κορόιδων.

Η πολιτεία και στο θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα, είτε αυτές σημειώνονται λόγω διεθνών εξελίξεων, είτε αισχροκέρδειας, απλά παρατηρεί τις εξελίξεις και αφήνει τους καταναλωτές απροστάτευτους. Αν, για παράδειγμα, είχε μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να μην αυξάνεται η τελική τιμή των καυσίμων έως και 50%(!), οι όποιες ανατιμήσεις στη βενζίνη και το πετρέλαιο δεν θα επιβάρυναν σε τόσο μεγάλο βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αν, επίσης, το κράτος είχε οικοδομήσει αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό, έτσι ώστε να μην κερδοσκοπούν όσοι λυμαίνονται μονίμως την αγορά καυσίμων, οι καταναλωτές δεν θα πλήρωναν τα σπασμένα κάθε τρεις και λίγο. Δυστυχώς, η κεντρική εξουσία αδιαφορεί για τη μείωση των φόρων, καθώς δίνει περισσότερο βάρος στην είσπραξη εσόδων, ενώ στο θέμα των ελέγχων κανέναν δεν εκπλήσσει η ανικανότητά της να εντοπίσει τους επιτήδειους, που δρουν ανενόχλητοι και αποκομίζουν τεράστια κέρδη κάτω από τη μύτη του κράτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου