Χωρίς προσλήψεις δεν αλλάζει η εικόνα της δημόσιας υγείας

χωρίς-προσλήψεις-δεν-αλλάζει-η-εικόνα-245170

Οι αιφνίδιες επισκέψεις, που έκανε μέσα στις γιορτές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε Νοσοκομεία της Αττικής, τον κατέστησαν αυτόπτη μάρτυρα των τραγελαφικών καταστάσεων, τις οποίες βιώνουν καθημερινά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πολύωρες αναμονές και ασθενείς στοιβαγμένοι σε ράντζα στους διαδρόμους των Νοσοκομείων, συνθέτουν εικόνα ντροπής, που αντίκρισε και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα, προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών των γιατρών, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Προφανώς, ο κ. Κικίλιας εκτιμά ότι αν αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο εφαρμόζεται το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, θα βελτιωθεί ως διά μαγείας η υφιστάμενη απελπιστική κατάσταση. Δυστυχώς για τον ίδιο και για όσους τον συμβουλεύουν, χωρίς να σκέφτονται ότι ανάλογες δημόσιες τοποθετήσεις εκθέτουν τον πολιτικό ιθύνοντα ενός εκ των πλέον νευραλγικών υπουργείων, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές, καταδεικνύει ως βασικό υπαίτιο της εικόνας απαξίωσης των δημόσιων δομών υγείας το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Τις ελλείψεις, δηλαδή, σε έμψυχο δυναμικό. Τα κενά των γιατρών, που συνταξιοδοτούνται ή εγκαταλείπουν το δημόσιο για να ιδιωτεύσουν ή για να αναζητήσουν καλύτερο επαγγελματικό και επιστημονικό μέλλον στο εξωτερικό, δεν καλύπτονται. Οπως άλλωστε και οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό, που όσο περνά ο καιρός λιγοστεύει, ενώ οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Σε όλους εκείνους το υπουργείο Υγείας πρέπει να δώσει συγχαρητήρια, καθώς οι δικές τους αντοχές, η αγάπη για το επάγγελμά τους και η ευσυνειδησία τους κρατούν το δημόσιο σύστημα υγείας στα πόδια του.

Αν πραγματικά θέλει ο υπουργός να βελτιώσει το υφιστάμενο σύστημα εφημεριών, πρέπει να φροντίσει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα κάνουν διπλάσιες εφημερίες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να αγγίζουν πολλοί τα όρια της εξάντλησης. Το υπουργείο έχει δρομολογήσει πάνω από 500 μόνιμες προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνουν πράξη, καθώς για τη δρομολόγηση προσλήψεων ακούγαμε και από τους πρώην κυβερνώντες.

Στο Νοσοκομείο Βόλου είχαν προκηρυχτεί 16 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που ποτέ δεν έγιναν λόγω εκλογών. Το Αχιλλοπούλειο αναμένει τώρα τον τελικό αριθμό των γιατρών, που θα φορέσουν τη λευκή μπλούζα το συντομότερο δυνατόν. Μέχρι, βέβαια, να αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι γιατροί, θα έχουν αποχωρήσει, λόγω συνταξιοδότησης, τουλάχιστον τέσσερις συνάδελφοί τους, με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες προσλήψεις να είναι δώρο άδωρο.

Ολα αυτά, εν αναμονή του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, που παραμένει άγνωστο πότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Πάντως, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ομόλογοί του έχουν υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας με το υπουργείο, το οποίο έχει θέσει στην προμετωπίδα των αποφάσεών του την εφαρμογή παρεμβάσεων προς όφελος των ασθενών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου