Δομές υγείας που στέλνουν στο… Νοσοκομείο νοσηλευτές!

δομές-υγείας-που-στέλνουν-στο-νοσοκο-270543

Τα δημόσια νοσοκομεία ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και η εύρυθμη λειτουργία τους, όπως και η κάλυψη των αναγκών του κόσμου

Στο περιστατικό με τον τραυματισμό της πρώην προέδρου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αποτυπώνεται η συνολική εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης των υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας. Παλιά κτίρια, που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων επίλυσης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν και σχετικά καινούργιες νοσοκομειακές υποδομές, που, ωστόσο, δεν έχουν συντηρηθεί από την ημέρα που δόθηκαν σε χρήση, απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και όχι μόνο.

Δεν αρκεί, δηλαδή, που το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εργάζεται στα όρια της εξάντλησης, εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης βασικών δομών, οι εναπομείναντες νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες της αδιαφορίας της πολιτείας ως προς τη συντήρηση των νοσοκομειακών υποδομών.

Στην περίπτωση του τραυματισμού της Φούλης Τσιώμου, στα υπόγεια του Αχιλλοπουλείου, το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο είναι πως το πρόβλημα με τα νερά της βροχής, εντός του νέου κτιρίου, δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε πρωτόγνωρο. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα σημεία, που μετατρέπονται σε παγίδες μόλις βρέξει και προσέχουν όταν περνούν από αυτά, προκειμένου να μη σημειωθεί τραυματισμός. Δυστυχώς για την πρώην πρόεδρο των εργαζομένων, στο σημείο, από το οποίο πέρασε προχθές, τα νερά της βροχής είχαν συσσωρευτεί για πρώτη φορά. Κατά συνέπεια, δεν γνώριζε την επικινδυνότητα του σημείου και υπέστη βαρύ τραυματισμό στο γόνατο.

Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στη νέα πτέρυγα διαρκώς επιδεινώνεται και κανείς από τους αρμόδιους δεν νοιάζεται για τη σωματική ακεραιότητα όχι μόνο του προσωπικού του Αχιλλοπουλείου, αλλά και των ασθενών με τους συνοδούς τους. Το νέο κτίριο συμπλήρωσε 15 χρόνια λειτουργίας και όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ουδέποτε έγινε συντήρηση των υποδομών. Τα νερά, που τρέχουν από την οροφή κάθε φορά που βρέχει, αλλά και οι μικρές λίμνες, που σχηματίζονται στα υπόγεια από τις σωληνώσεις, καταδεικνύουν ότι δεν έχει συντηρηθεί η νέα πτέρυγα, παρά τις επισημάνσεις των συνδικαλιστών.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες τους για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας είναι συνεχείς. Τα δημόσια νοσοκομεία ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και η εύρυθμη λειτουργία τους, όπως και η κάλυψη των αναγκών του κόσμου κρέμονται από μία κλωστή. Προς το παρόν η κυβέρνηση δίνει μόνο υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού. Αν όντως ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μπορεί να αρχίσει από τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και παράλληλα να δρομολογήσει τις απαιτούμενες προσλήψεις.

Ο υπουργός Υγείας οφείλει να αντιληφθεί το βάρος του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε. Τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τα προβλήματα. Τα κενά σε έμψυχο δυναμικό είναι τεράστια. Πάει πολύ, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των νοσηλευτών, που πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνέπειες της ανύπαρκτης συντήρησης των δημόσιων δομών υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου