Mία ανοιχτή αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα

mία-ανοιχτή-αγκαλιά-για-τα-προσφυγόπου-271653

Η δουλειά, που έγινε στα σχολεία από τους συλλόγους των διδασκόντων, καθώς, επίσης, και από τους Ελληνες μαθητές, απέδωσε καρπούς

Η ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης είναι σημαντική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας. Η σχολική κοινότητα και οι σύλλογοι γονέων κατόρθωσαν να απομονώσουν και στο τέλος να σιωπήσουν εντελώς τις φωνές ακρότητας και μισαλλοδοξίας, που στοχοποίησαν τα παιδιά του πόλεμου και αποπειράθηκαν να «δηλητηριάσουν» τα μυαλά των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων με τις επικίνδυνες ιδέες τους.

Πλέον, δεκάδες προσφυγόπουλα, είτε ασυνόδευτα, είτε φιλοξενούνται με τους γονείς τους στις τοπικές δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, έχουν ενταχτεί πλήρως στο ελληνικό σχολείο. Τα περισσότερα δεν χάνουν μάθημα, γεγονός που καταδεικνύει τη θέλησή τους να μάθουν τη γλώσσα μας και να ενταχτούν ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία. Οι γονείς τους τα ενθαρρύνουν, ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα ειδικά τμήματα υποδοχής, παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν πέρυσι σε συγκεκριμένες σχολικές κοινότητες.

Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν, επειδή οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι των γονέων αγκάλιασαν δίχως δεύτερη σκέψη τα προσφυγόπουλα και σχημάτισαν γύρω τους ασπίδα προστασίας από τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές θλιβερής μειονότητας. Η δουλειά, που έγινε στα σχολεία από τους συλλόγους των διδασκόντων, καθώς, επίσης, και από τους Ελληνες μαθητές, απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα το φετινό πρόγραμμα φοίτησης των προσφυγόπουλων να εξελίσσεται απολύτως ομαλά. Από τη δική τους πλευρά, οι σύλλογοι γονέων ενίσχυσαν την προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες στις τάξεις υποδοχής, όπου τα προσφυγόπουλα περνούν τη μισή σχεδόν ημέρα.

Η τοπική κοινωνία απέδειξε και σε αυτή την περίπτωση ότι διαθέτει τα κατάλληλα αντανακλαστικά. Οτι μπορεί να αντιμετωπίσει ευαίσθητα ζητήματα, επιδεικνύοντας πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Πως είναι σε θέση να απομονώσει τους ακραίους, που μοναδικός τους σκοπός είναι να προκαλέσουν εντάσεις και να επιβάλλουν τις απόψεις τους, αδιαφορώντας για τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Οι Βολιώτες, όμως, που δοκιμάστηκαν σκληρά στα χρόνια τις κρίσης, όπως και όλοι οι Ελληνες, μπόρεσαν να διατηρήσουν την ενότητά τους και να μεταφέρουν το πνεύμα σε πτυχές της καθημερινότητάς τους, που απαιτούνται λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα.

Η μεγάλη αγκαλιά, που άνοιξε η τοπική κοινωνία στα προσφυγόπουλα, είναι η καλύτερη απάντηση στις απόπειρες διχασμού και επικράτησης της ρητορικής τού μίσους από τους ένθερμους υποστηρικτές των ξενοφοβικών και ρατσιστικών τάσεων. Με την αλληλεγγύη τους οι Βολιώτες αγκάλιασαν τους πρόσφυγες και κάλυψαν πολλά από τα κενά της κεντρικής εξουσίας, σε ό,τι αφορά κυρίως στην ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρατηρούνται ακόμη σοβαρές δυσλειτουργίες από πλευράς στελέχωσης των τάξεων υποδοχής με το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου