Υπό κατάρρευση η δημόσια υγεία

υπό-κατάρρευση-η-δημόσια-υγεία-288215

Η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις αντίστοιχες επικουρικού προσωπικού, που έτσι κι αλλιώς γίνονται με το σταγονόμετρο, έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε οριακή κατάσταση

Ο πιο σίγουρος δρόμος για να ιδιωτικοποιηθεί δημόσια δομή είναι η απαξίωσή της στα μάτια των πολιτών. Πρώτα της αφαιρούνται πόροι, που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της, στη συνέχεια αποψιλώνεται από προσωπικό, έτσι ώστε να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο και στο τέλος αρχίζει τμηματικά η ανάθεση σε ιδιώτες βασικών δραστηριοτήτων της. Οπου εφαρμόστηκε το σύστημα, ο δημόσιος χαρακτήρας παροχής υπηρεσιών χάθηκε, οι πολίτες επιβαρύνθηκαν οικονομικά για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και οι ιδιώτες έκαναν πάρτι.

Η δημόσια υγεία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με το εναπομείναν προσωπικό στα όρια των ψυχικών και σωματικών του αντοχών και τους πολίτες να ταλαιπωρούνται αφάνταστα, καθώς δεν βρίσκουν στα δημόσια νοσοκομεία γιατρούς και νοσηλευτές να τους εξυπηρετήσουν.

Η απαγόρευση μόνιμων προσλήψεων και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις αντίστοιχες επικουρικού προσωπικού, που έτσι κι αλλιώς γίνονται με το σταγονόμετρο, έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε οριακή κατάσταση, όπως περιέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών στη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου. Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία αντίστοιχη κινητοποίηση στο Αχιλλοπούλειο, όπου τα τελευταία χρόνια οι ελλείψεις έμψυχου δυναμικού χτύπησαν «κόκκινο».

Σε αντίθεση με το πρόγραμμα για την προμήθεια εξοπλισμού, ο σχεδιασμός για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, που θα χειριστούν τα μηχανήματα, δεν καταρτίστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο καλύπτει 200.000 κατοίκους. Ιατρικός εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων ευρώ παραμένει αχρησιμοποίητος. Τα χειρουργεία βρίσκονται στον «αέρα» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ από τον Ιανουάριο τουλάχιστον τέσσερις έμπειροι χειρουργοί εγκαταλείπουν το Νοσοκομείο και εντάσσονται στον ιδιωτικό τομέα. Τα μαγειρεία και τα πλυντήρια δεν έχουν προσωπικό και οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, με το αρμόδιο υπουργείο να αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τα αντανακλαστικά του δοκιμάστηκαν στη διαδικασία ορισμού των νέων διοικητών. Το αποτέλεσμα απογοήτευσε και προκάλεσε αντιδράσεις προτού καν αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέες διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στα «κάγκελα» και προειδοποιούν για την αναστολή λειτουργίας βασικών δημόσιων δομών υγείας, καθώς το εναπομείναν προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο δουλειάς. Οι πόροι συνεχώς περικόπτονται και η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις για τις όποιες μόνιμες προσλήψεις μπορεί να αντέξει το σύστημα.

Το σκηνικό καλλιεργεί το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Αν ισχύουν όσα καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Οι μεθοδεύσεις για την εκχώρηση δημόσιων ιατρικών δομών σε ιδιώτες δεν διαψεύδονται, ενώ οι φόβοι ότι το σκηνικό διάλυσης θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ενισχύονται από την παρατεταμένη αδράνεια της κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου