ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ουραγοί

ουραγοί-288287

Ο τρίτος κύκλος των ενημερωτικών σεμιναρίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την παροχή πρώτων βοηθειών και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων εντός των σχολείων άρχισε από χθες, με τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής να λαμβάνουν πολύτιμες γνώσεις για τον πώς μπορούν να επαναφέρουν άνθρωπο, που έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Τα πρόσφατα περιστατικά με τις λιποθυμίες μαθητών μέσα σε σχολεία καθιστούν απολύτως αναγκαία τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ η πλούσια εμπειρία των γιατρών, που εκπαιδεύουν τους καθηγητές, εγγυάται την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Τα υφιστάμενα στοιχεία μελετών για την κατάρτιση της σχολικής κοινότητας στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κυρίως για τους μαθητές.

Αν συνεχιστεί η προσπάθεια με την ίδια επιμέλεια, τότε σε λίγα χρόνια η χώρα μας μπορεί να πάψει να αποτελεί ουραγό στην Ευρώπη των 27, σε ό,τι αφορά στα ποσοστά επιβίωσης ανθρώπων, οι οποίοι έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομειακών υποδομών.

Μόλις 8% είναι το σχετικό ποσοστό σήμερα στην Ελλάδα, όταν σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία ξεπερνά το 50%.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου