Επιτέλους, άρχισαν να εφαρμόζονται οι νόμοι

επιτέλους-άρχισαν-να-εφαρμόζονται-οι-294086

Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα, που στέλνει η κοινωνία στην κυβέρνηση, αναφορικά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τα συμπεράσματα δημοσκόπησης για την αποδοχή του μέτρου φέρνουν ικανοποίηση και ενδυναμώνουν την κυβερνητική προσπάθεια να απαγορευτεί σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους το κάπνισμα. Εστω και αν φτάσαμε στο 2019, έστω και αν προηγήθηκαν τουλάχιστον τρεις αντίστοιχες νομοθετικές απόπειρες τα τελευταία 15 χρόνια, έστω και αν η Ελλάδα αποτελεί ουραγό μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Το μέτρο, όπως προκύπτει από προχθεσινή δημοσκόπηση, τυγχάνει ευρείας αποδοχής, ακόμη και μεταξύ των καπνιστών. Ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι λάθος να προσεγγίζεται μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία με κομματικούς όρους. Επειδή, ωστόσο, στην Ελλάδα ζούμε και ο τρόπος που επηρεάζουν τα κόμματα τους πολίτες, ακόμη και όταν πρόκειται για μείζονα θέματα, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας από βλαπτικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, είναι σημαντικός, το συμπέρασμα της δημοσκόπησης, που αφορά στους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Οχι τόσο για το υψηλό ποσοστό αποδοχής του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά γιατί το 75%, που απάντησε ότι πρέπει να τηρηθεί το μέτρο, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απέτυχε να το υλοποιήσει στα τεσσεράμισι χρόνια παρουσίας της στην εξουσία.

Πώς θα μπορούσε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, όταν ο ίδιος ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κάπνιζε στη Βουλή, στο υπουργείο, καθώς επίσης και σε κέντρα διασκέδασης, αδιαφορώντας για τα μηνύματα, τα οποία εξέπεμπε στην κοινωνία η συγκεκριμένη στάση; Ανάλογη ήταν η στάση και άλλων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, που, ενώ ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος, απέτυχαν παταγωδώς να την υλοποιήσουν.

Η κοινή γνώμη, στη μεγάλη της πλειονότητα, ήταν και τότε υπέρ του μέτρου, ωστόσο οι αντιδρώντες αντλούσαν επιχειρήματα ως προς τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου από πολιτικές συμπεριφορές, όπως του Π. Πολάκη. Από την άλλη μεριά, οι εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια», που περιελάμβαναν οι προηγούμενοι αντικαπνιστικοί νόμοι, έδιναν την ευκαιρία στους υπέρμαχους του τσιγάρου και στους καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης να διατηρούν καθεστώς επιβλαβές για τη δημόσια υγεία.

Πλέον όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Ο νόμος ψηφίστηκε και ήδη εφαρμόζεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο, που η ίδια ψήφισε και να αποδείξει ότι στη χώρα μας έφτασε επιτέλους η στιγμή για την τήρηση της νομιμότητας, σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος. Τα μηνύματα, που στέλνει η κοινωνία, είναι ξεκάθαρα και ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητα της πολιτείας να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου