Ενας ακόμη δύσκολος χειμώνας για τον αέρα που αναπνέουμε

ενας-ακόμη-δύσκολος-χειμώνας-για-τον-α-296498

Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί όχι με τη χορήγηση περισσότερων επιδομάτων, αλλά με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της μείωσης των φόρων, που την επιβαρύνουν

Στην πρόσφατη επιστημονική ημερίδα, που διοργανώθηκε στον Βόλο για το θέμα της αέριας ρύπανσης, επισημάνθηκε η συμβολή της καύσης ξύλου στην επιβάρυνση του αέρα, που αναπνέουν οι Βολιώτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το 2012 και μετά οι ξυλόσομπες και τα τζάκια κυριάρχησαν ως επιλογές θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας χιλιάδων καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ή να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.

Η πόλη σχεδόν κάθε βράδυ πνίγεται στον καπνό. Η αιθαλομίχλη σκεπάζει το πολεοδομικό συγκρότημα και μαζί με τη μυρωδιά του καμένου ξύλου αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες για τη δημόσια υγεία. Πολλά βράδια προκαλούνται στην πόλη συνθήκες, οι οποίες παραπέμπουν σε θάλαμο αεριών, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών. Η άπνοια και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας ευνοούν τη διατήρηση και την ένταση του φαινομένου της αιθαλομίχλης και καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις συμπολιτών με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα.

Οι Βολιώτες, όπως άλλωστε και οι κάτοικοι αρκετών μεγάλων αστικών κέντρων, όπου εμφανίζονται ανάλογα προβλήματα κάθε χειμώνα, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την κατάσταση, ωστόσο αδυνατούν να περιορίσουν και γιατί όχι να εξαλείψουν το φαινόμενο, όχι γιατί αδιαφορούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν σε επιλογές θέρμανσης, που ναι μεν σέβονται το περιβάλλον, ωστόσο κοστίζουν περισσότερο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, που αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια την πλέον διαδεδομένη επιλογή, έχει φορτωθεί με τόσους φόρους, ώστε η τιμή του είναι απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές. Νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ασπιρίνες στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Για παράδειγμα, τα 180 περίπου ευρώ, που δικαιούνται οι Βολιώτες με τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης οικογενείας με δύο και τρία παιδιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η τιμή του καυσίμου, παρά την πτώση που καταγράφει σε σχέση με πέρυσι, παραμένει πάνω από το ένα ευρώ το λίτρο, δηλαδή απαιτούνται περισσότερα από 1.000 ευρώ για να αγοράσει καταναλωτής έναν τόνο πετρελαίου και να βγάλει τους πιο δύσκολους μήνες της χειμερινής περιόδου κάνοντας λελογισμένη χρήση του καυστήρα του.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί όχι με τη χορήγηση περισσότερων επιδομάτων, αλλά με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της μείωσης των φόρων, που την επιβαρύνουν. Οπως είναι γνωστό, ποσοστό έως και 60% της τελικής τιμής αντιστοιχεί σε φόρους, οι οποίοι καταλήγουν στο κράτος. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες πόλεις στενάζουν από την αέρια ρύπανση, με τη νέα κυβέρνηση να μη δείχνει την παραμικρή διάθεση να μειώσει τους φόρους.

Προχθές ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, τόνισε ότι εχθρός είναι ο καπνός. Ο Βόλος κάθε χειμώνα πνίγεται στον καπνό, που βγάζουν τα τζάκια. Με αυτό τον καπνό τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου