Η κατάλληλη ώρα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

η-κατάλληλη-ώρα-για-μείωση-του-ειδικού-370518

Αν η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει πραγματικό φιλολαϊκό πρόσωπο, ιδού η Ρόδος, ώστε να το αποδείξει στην πράξη. Οι δραματικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, που αναμένονται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προσφέρουν στη νέα κυβέρνηση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να αποδείξει ότι όντως νοιάζεται για τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Διότι οι επερχόμενες αυξήσεις στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα μέσα του ερχόμενου μήνα, θα «χτυπήσουν» πρώτα και κύρια τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να προφυλάξει τους πολίτες από ακόμη μια δυσβάστακτη επιβάρυνση και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, μειώνοντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σε ποσοστό έως και 75% επί της τελικής τιμής των καυσίμων φτάνει ο συγκεκριμένος φόρος, εξαιτίας του οποίου η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα πιο ακριβά καύσιμα. Με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, τα δημόσια ταμεία εισπράττουν κάθε χρόνο, ανάλογα με την κατανάλωση, σχεδόν έξι δισεκατομμύρια ευρώ, όσος δηλαδή είναι ο προϋπολογισμός της Κύπρου!

Αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος, ωστόσο οι συνθήκες που επέβαλαν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν υφίστανται πλέον. Ούτε τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονται στην τραγική κατάσταση των προηγούμενων ετών, ούτε η τρόικα ελέγχει ασφυκτικά την εφαρμογή ανάλογων μέτρων. Κατά συνέπεια, υπάρχει πλέον το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον για μια γενναία μείωση του συγκεκριμένου φόρου, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα ελληνικά νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα.

Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αναμένοντας τις εξελίξεις. Το μόνο δεδομένο είναι η γενικόλογη αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησής του από τον Οκτώβριο. Ολα αυτά όμως πριν τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων βρίσκονται προ των πυλών. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για άνοδο της τιμής της αμόλυβδης στο 1,70 ευρώ και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,25 ευρώ το λίτρο, τότε ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και οι ελαφρύνσεις, που είδαν τα νοικοκυριά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξανεμιστούν εν ριπή οφθαλμού.

Μαζί τους θα εξανεμιστούν οι όποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις των πρατηριούχων για αύξηση της ζήτησης καυσίμων, από τη στιγμή που οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις φόρων από τη νέα χρονιά. Για αυτό και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση το πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας βενζινοπωλών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Τώρα που οι ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου