Η δύσκολη προσπάθεια μεταστροφής του οικονομικού κλίματος

η-δύσκολη-προσπάθεια-μεταστροφής-του-418509

Το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης, που εξελίσσεται με ασυνήθιστα γρήγορους, για τα ελληνικά δεδομένα, ρυθμούς, αποσκοπεί αφενός στην αλλαγή του κλίματος εντός της χώρας και αφετέρου στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό το κλίμα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου για μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν η ελληνική πλευρά θέσει και επίσημα τη συγκεκριμένη διεκδίκηση στα αρμόδια θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.

Στο εσωτερικό της χώρας η νομοθέτηση μέτρων για φοροελαφρύνσεις, για τη βελτίωση διατάξεων αναφορικά στην εξόφληση χρεών προς το κράτος με ευνοϊκότερους όρους και για τη διόρθωση φορολογικών παραλογισμών, που δεν υπάρχουν σε κανένα φορολογικό σύστημα του πλανήτη, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, έχει ως στόχο την αλλαγή του κλίματος στις τάξεις των πολιτών και κατά συνέπεια στην ίδια την οικονομία, που μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική, αν υποχωρήσουν τα φορολογικά βάρη και ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, είναι σε θέση να αναστρέψουν τα αισθήματα απογοήτευσης, αβεβαιότητας και επιφυλακτικότητας, που διακατέχουν τη πλειονότητα της κοινωνίας και επηρεάζουν αρνητικά την πραγματική οικονομία. Ο παράγοντας της ψυχολογίας είναι καθοριστικός σε κάθε τι που σχετίζεται με την οικονομία. Τα μέτρα για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, την τόνωση της οικοδομής, τα μεγάλα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η νομοθέτηση ευνοϊκότερων προϋποθέσεων για τις 120 δόσεις μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας και να καλύψουν το επενδυτικό κενό, το οποίο προκάλεσαν η κρίση και οι λανθασμένοι χειρισμοί όλων ανεξαιρέτως των προκατόχων της σημερινής κυβέρνησης.

Οι ταχείς ρυθμοί, με τους οποίους λειτουργεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που έρχονται για ψήφιση στη Βουλή, εκτός από τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μέσα το 2020 για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον χρόνο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Οι δείκτες του τουρισμού υποχωρούν, εξαιτίας της ανάκαμψης των ανταγωνιστών μας, όπως η Τουρκία, ενώ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, μέχρι τα τέλη Μαΐου ξεπερνούσε τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών. Αυτά τα δεδομένα κάνουν ακόμη πιο πιεστικό τον χρόνο για τους νέους υπουργούς, που έχουν μπροστά τους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε άπαντες υπό καθεστώς διαρκούς αξιολόγησης. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές. Οι προσδοκίες που καλλιέργησε η νέα κυβέρνηση για επιστροφή στην ανάπτυξη και την κανονικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ οι αντοχές του κόσμου εξαιρετικά περιορισμένες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου