Η εικονική βελτίωση των ποσοστών της ανεργίας

η-εικονική-βελτίωση-των-ποσοστών-της-α-420047

Η ανεργία στη χώρα μας εξακολουθεί να μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς, εκπλήσσοντας ευχάριστα ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους. Κατά 0,6% μειώθηκε το σχετικό ποσοστό μέσα σε έναν μήνα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 η μείωση της ανεργίας στη χώρα μας ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε σύγκριση βέβαια με το 6,3%, που είναι το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα με το 17,6% του περασμένου Απριλίου υπολείπεται σημαντικά και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου ο σχετικός δείκτης της οικονομίας να υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα.

Το δε ποσοστό ανεργίας των νέων, που στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αγγίζει το 40%, μόνο αισιοδοξία και ικανοποίηση δεν πρέπει να δημιουργεί στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Αν μάλιστα γίνει μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων για την ανεργία και συνεκτιμηθεί ο αριθμός των ευέλικτων μορφών εργασίας σε σύγκριση με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορεί να μειώνονται οι άνεργοι, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνονται οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές.

Πλέον οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας κυριαρχούν στην αγορά, ενώ το καθεστώς απασχόλησης χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και δίχως να τηρούνται οι συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τις ώρες εργασίας διαμορφώνει εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για όσους αναζητούν δουλειά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν στην Ελλάδα σχεδόν 835.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν εργασία, με τις γυναίκες και τους νέους να κατέχουν τα αρνητικά πρωτεία. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και να αποκατασταθεί η κοινωνική ισορροπία και ομαλότητα. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και προσέλκυση νέων επενδύσεων, που μαζί με την απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων, τα οποία έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και μάλιστα με πιο ταχείς ρυθμούς.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας, που έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει η νέα κυβέρνηση, αποτελούν ζήτημα μείζονος σημασίας. Αν δεν αλλάξει το σημερινό καθεστώς των κακοπληρωμένων εργαζόμενων, που δουλεύουν πέρα από το ωράριό τους και πολλές φορές είναι και ανασφάλιστοι, η όποια στατιστική βελτίωση στην εικόνα της ανεργίας θα είναι άνευ σημασίας.

Αν δηλαδή υποχωρήσει άλλες δύο με τρεις μονάδες η ανεργία μέσα στον επόμενο χρόνο και παράλληλα αυξηθούν κι άλλο οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προκύψει. Απλά, θα ανακυκλώνεται το πρόβλημα, θα αλλάζουν προς το καλύτερο μόνο τα στατιστικά του δεδομένα και κάποιοι πολιτικάντηδες θα καμαρώνουν ότι μείωσαν την ανεργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου