Οι πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό

οι-πραγματικές-ανάγκες-του-νοσοκομεί-431733

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται στα όρια της αντοχής τους εδώ και πολύ καιρό. Οι άδειες και τα ρεπό δίνονται με το σταγονόμετρο

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καλλιέργησαν προσδοκίες στις τάξεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή, ενώ η λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, δεν οδηγεί μόνο στα όρια της εξάντλησης γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά προκαλεί έντονη ανησυχία για το σοβαρό ενδεχόμενο λάθους, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται στα όρια της αντοχής τους εδώ και πολύ καιρό. Οι άδειες και τα ρεπό δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αδειών ένας γιατρός για να πάρει ολιγοήμερη άδεια και να ξεκουραστεί πρέπει προηγουμένως να φέρει σε πέρας ένα εξαντλητικό πρόγραμμα εφημεριών. Στα Κέντρα Υγείας της χερσαίας και πολύ περισσότερο της νησιωτικής Μαγνησίας, όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, οι ελλείψεις είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικές.

Με μετακινήσεις και αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτών προσπαθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας να καλύψουν τα κενά, τη στιγμή που το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, καθώς και νοσηλευτών.

Στο Αχιλλοπούλειο εγκρίθηκαν, πριν τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών, 16 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, που έχουν «παγώσει» για ευνόητους λόγους. Την ίδια στιγμή, αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου τρεις έμπειροι επιμελητές από καίριες κλινικές του Νοσοκομείου, ενώ ο χειρουργός Θανάσης Λιούπης ήδη αποχώρησε μετά την εκλογή του στη Βουλή.

Αυτά τα δεδομένα αναγκάζουν τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας να ετοιμάζει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας ζητώντας 32 επιπλέον μόνιμους γιατρούς, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να μην εργάζεται στα όρια της αντοχής του το υφιστάμενο προσωπικό.

Μαζί δηλαδή με τους 16 μόνιμους γιατρούς, που αναμένονται μέχρι τα τέλη του χρόνου, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν συνολικά 48 νοσοκομειακούς γιατρούς, έτσι ώστε το Αχιλλοπούλειο να πάψει να λειτουργεί στο «κόκκινο», οι ασθενείς να εξυπηρετούνται καλύτερα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται σε ανθρώπινες συνθήκες, λαμβάνοντας τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούται.

Το σενάριο για προσλήψεις σχεδόν 50 μόνιμων γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αν λάβουμε υπόψη τα μεταμνημονιακά δεδομένα στη χώρα και τη διαχρονική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έναντι ανάλογων αιτημάτων. Η νέα κυβέρνηση καλείται να ανατρέψει το κλίμα δυσπιστίας και να φανεί συνεπής ως προς τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις για άμεση στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου