Τα θετικά σημάδια μίας οικονομίας που έπιασε πάτο

τα-θετικά-σημάδια-μίας-οικονομίας-που-437966

Του Γιώργου Λαμπράκη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά καταγράφεται θετικό ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων στον νομό Μαγνησίας που τέθηκαν σε λειτουργία και σε αυτές που έβαλαν λουκέτο. Αυτό το γεγονός δημιουργεί ικανοποίηση και αισιοδοξία, όχι μόνο επειδή τα καταστήματα που άνοιξαν είναι περισσότερα από αυτά που έκλεισαν, αλλά κυρίως γιατί αρχίζει να εδραιώνεται θετικό κλίμα στην τοπική αγορά, μετά από οκτώ εξαιρετικά δύσκολα χρόνια. Οκτώ χρόνια με λουκέτα, κατακόρυφη μείωση των τζίρων, δραματική υποχώρηση της κατανάλωσης και απόλυτη οικονομική ασφυξία, καθώς το τραπεζικό σύστημα είχε κλείσει ερμητικά τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Ολο αυτό το διάστημα, όσοι κράτησαν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους πέτυχαν ένα μικρό θαύμα, καταφέρνοντας να επιβιώσουν επαγγελματικά στην πιο δύσκολη περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Πλέον διαγράφεται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, με τα στοιχεία για το θετικό ισοζύγιο στον συσχετισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που άνοιξαν και αυτών που έκλεισαν να επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ισοζύγιο επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι η θετική εικόνα στην αγορά σταθεροποιείται και το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ανοίγουν είναι ευνοϊκό.

Αρκεί να ισχύσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην γκρεμιστεί ό,τι θετικό χτίστηκε τους τελευταίους μήνες. Η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά είναι η πιο βασική παράμετρος, με το τραπεζικό σύστημα να καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η μέγγενη των «κόκκινων» δανείων εξακολουθεί να απειλεί την οικονομική ευρωστία των συστημικών τραπεζών, που με τη σειρά τους εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο.

Η δεύτερη βασική παράμετρος είναι η υλοποίηση των υποσχέσεων της νέας κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και για τη δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος με σταθερότητα και σιγουριά για τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Αν δηλαδή ψηφιστούν και τεθούν γρήγορα σε ισχύ τα νομοσχέδια για μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή, αν νομοθετηθούν μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και αν το κράτος πάψει να αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα με καχυποψία και αδιαφορία, τότε οι θετικές ενδείξεις που καταγράφονται στην αγορά θα γίνουν ισχυρά δεδομένα, πάνω στα οποία θα πατήσει η συνολική προσπάθεια οικονομικής ανάταση της χώρας.

Μετά τις εκλογές καταγράφεται θετικό κλίμα στην ιδιωτική οικονομία, ωστόσο για να μετουσιωθεί σε αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα απαιτούνται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και η τήρηση των υπεσχημένων από τη νέα κυβέρνηση θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αν χαθεί η ευκαιρία που διαμορφώνουν τα στοιχεία ως προς το θετικό ισοζύγιο των νέων επιχειρήσεων, τότε ο δρόμος για την ιδιωτική οικονομία θα είναι δίχως επιστροφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου