Χωρίς ενιαίο μέτωπο ας ξεχάσουμε το νέο δικαστικό μέγαρο

χωρίς-ενιαίο-μέτωπο-ας-ξεχάσουμε-το-νέ-460755

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται από τότε που η τοπική κοινωνία άρχισε να διεκδικεί ένα νέο δικαστικό μέγαρο

Η πρόσφατη επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο του Βόλου κλιμακίου της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης πυροδότησε τη δικαιολογημένη αντίδραση του τοπικού συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων, που εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα από τα κορυφαία για την περιοχή ζητήματα.

Η ανάγκη ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, όπου η δικαιοσύνη θα απονέμεται υπό σύγχρονες και αξιοπρεπείς συνθήκες, αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής με σκοπό την άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Με εξαίρεση τον σύλλογο δικαστικών υπαλλήλων και τον δικηγορικό σύλλογο Βόλου, που ζουν καθημερινά τα προβλήματα στο υπεραιωνόβιο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας, οι υπόλοιποι θεσμικοί και συλλογικοί φορείς παραμένουν αποστασιοποιημένοι από το θέμα και διευκολύνουν επί της ουσίας με τη στάση τους την πολιτεία, η οποία αντιμετωπίζει την περιοχή με προκλητική αδιαφορία.

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται από τότε που η τοπική κοινωνία άρχισε να διεκδικεί ένα νέο δικαστικό μέγαρο. Ολα αυτά τα χρόνια χάθηκαν ευκαιρίες και δόθηκαν υποσχέσεις από το σύνολο σχεδόν των υπουργών Δικαιοσύνης, χωρίς δυστυχώς κάποια να υλοποιηθεί.

Το υφιστάμενο κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από την εφορεία νεοτέρων μνημείων και ακατάλληλο από την πολεοδομία του Δήμου Βόλου, παρουσιάζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, ενώ μαζί τους ταλαιπωρούνται και οι απλοί πολίτες.

Οι δε υπόδικοι, που οδηγούνται καθημερινά στα δικαστήρια για διάφορες ποινικές υποθέσεις, υποβάλλονται σε διαπόμπευση, καθώς το υφιστάμενο κτίριο δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη μεταγωγή τους με σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια. Ετσι γίνονται δημόσιο θέαμα, όταν τους μεταφέρουν σιδηροδέσμιους οι αστυνομικοί ή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στο ακροατήριο ή στα γραφεία του εισαγγελέα και του ανακριτή.

Οι πιθανότητες συνολικών παρεμβάσεων στο υπάρχον κτίριο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, γιατί αφενός η δυναμικότητά του ως προς το εμβαδόν είναι περιορισμένη και αφετέρου γιατί έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Για να γίνει η όποια παρέμβαση απαιτείται αποχαρακτηρισμός, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα.

Τι μένει λοιπόν για να επιλυθεί το πρόβλημα; Η παραχώρηση οικοπέδου εκτός του αστικού ιστού για την ανέγερση ενός σύγχρονου δικαστικού μεγάρου, όπως αυτά που διαθέτουν μικρότερες ελληνικές πόλεις, ακόμη και κωμοπόλεις, όπως τα Καλάβρυτα! Για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται να δημιουργηθεί ένα ευρύ και ενιαίο μέτωπο από τους κορυφαίους εκπροσώπους της πόλης με τον Δήμο Βόλου και την Περιφερειακή Ενότητα να βρίσκονται στην κεφαλή της όλης προσπάθειας. Αλλιώς, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν την τοπική κοινωνία και να υπόσχονται αποσπασματικές και αναποτελεσματικές λύσεις σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου