Το βαρύ φορτίο της επόμενης κυβέρνησης

το-βαρύ-φορτίο-της-επόμενης-κυβέρνηση-462409

Το υφιστάμενο προεκλογικό κλίμα είναι ιδανικό για την παρουσίαση των πολιτικών προτάσεων των κομμάτων, που διεκδικούν τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές

Μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος, ενόψει της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, εξελίσσεται χωρίς τις φραστικές ακρότητες, την επικίνδυνη πόλωση και τα διχαστικά διλήμματα της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών. Ευτυχώς, για το πολιτικό σκηνικό και τη χώρα, οι διεκδικητές της εξουσίας είτε έμαθαν από τα λάθη τους, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή κόντρα των Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας στις αρχές Μαΐου, όταν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, και συνειδητοποίησαν ότι ανάλογες αντιπαραθέσεις μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, αλλά και στα ίδια τα κόμματά τους, είτε εκτονώθηκαν και επέλεξαν να ακολουθήσουν στο εξής πολιτικές πρακτικές, οι οποίες δεν προκαλούν την απέχθεια των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές του.

Πλέον η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε ήπιους τόνους, εφόσον η πλευρά του κυβερνώντος κόμματος έβαλε επιτέλους στο περιθώριο ακραίες φωνές και πολιτικές φιγούρες, που μόνο κακό προκάλεσαν με τη στάση τους την τελευταία τετραετία, ενώ η πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την εμφατική επικράτηση των αυτοδιοικητικών υποψηφίων, που είχαν τη στήριξή της στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, έριξε τους τόνους και δεν εκδηλώθηκαν έξαλλοι πανηγυρισμοί και προκλητικές συμπεριφορές. Ο αρχηγός της ΝΔ επέβαλε στα στελέχη του κόμματός του έναν συγκεκριμένο κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα, τα οποία θα έκαναν κακό στη παράταξη και θα απομάκρυναν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κόσμο που στηρίζει τη ΝΔ όχι γιατί έχει απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πιστεύει πλέον στις υποσχέσεις του, αλλά γιατί έχει πειστεί από τις προγραμματικές θέσεις της κεντροδεξιάς παράταξης για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση του αισθήματος της ασφάλειας στη συνείδηση της κοινωνίας. Αυτή η τακτική αποδίδει καρπούς και αυτό φαίνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει διψήφια επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή ο στόχος της αυτοδυναμίας στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου δείχνει να έχει «κλειδώσει».

Σαφώς, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο δεν λείπουν οι εκατέρωθεν υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας, για μείωση της φορολογίας και για καλύτερη λειτουργία του κράτους, έτσι ώστε να περιοριστεί η εγκληματικότητα, ειδικά σε συγκεκριμένους θύλακες ανομίας της πρωτεύουσας και όχι μόνο. Από τη άλλη μεριά δεν λείπουν τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κόσμο να επιλέξει στην κάλπη των εθνικών εκλογών αν θα ρισκάρει την απώλεια των κοινωνικών μέτρων που έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ή αν θα στηρίξει με την ψήφο του το πολιτικό σχέδιο του κόμματος για οριστική έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τη μεσαία τάξη στο επίκεντρο των μέτρων που σχεδιάζονται.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ καλεί τους ψηφοφόρους να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πολιτική πρόταση, η οποία αφενός απέτυχε ως προς την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προσέκλυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές και αφετέρου οδήγησε στον φορολογικό στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης και σε μια πρόταση που εγγυάται επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, μείωση της φορολογίας και πάταξη της εγκληματικότητας. Το συγκεκριμένο σχέδιο επιδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές, παρότι το διακύβευμα της ευρωκάλπης ήταν εντελώς διαφορετικό. Οι Ελληνες ψήφισαν με κριτήρια εθνικών εκλογών και κατέστησαν αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου το κόμμα της ΝΔ. Αρκεί στο υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές να μην αλλάξει το αφήγημά της και να μην παρασυρθούν τα στελέχη της από αισθήματα ρεβανσισμού κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, καθώς και από την αλαζονεία που προκαλεί ο αέρας του νικητή.

Το υφιστάμενο προεκλογικό κλίμα είναι ιδανικό για την παρουσίαση των πολιτικών προτάσεων των κομμάτων, που διεκδικούν τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές, με νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση. Οι ακρότητες δεν αρέσουν στους ψηφοφόρους, όπως άλλωστε η κινδυνολογία και τα διχαστικά διλήμματα. Είναι επιτέλους καιρός να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το αύριο της χώρας, στο οικονομικό πλαίσιο που έχουν οριοθετήσει οι ασφυκτικές δεσμεύσεις της ενώπιων των δανειστών. Ηδη γίνεται πολύς λόγος για τον κίνδυνο απώλειας του στόχου του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5%, όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Υπό αυτό το πρίσμα οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συνοδεύονται από αρκετούς αστερίσκους και τελούν υπό την αίρεση των θεσμών.

Και αν για το κυβερνών κόμμα το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης της 7ης Ιουλίου μοιάζει προδιαγεγραμμένο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, για τη ΝΔ τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς οι δικές τις υποσχέσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις του εκλογικού σώματος, ιδίως σε εκείνα τα τμήματα που δεν ανήκουν πολιτικά και ιδεολογικά στον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά στράφηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή απογοητεύτηκαν από την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως λόγω της απόλυτης διάψευσης των προσδοκιών τους από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου.

Ολος αυτός ο κόσμος περιμένει από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ να αρχίσουν να υλοποιούνται οι υποσχέσεις της για μείωση των φόρων, ενίσχυση των επενδύσεων και πάταξη της εγκληματικότητας. Μακρά περίοδος χάριτος δεν θα υπάρξει, ενώ οι ψηφοφόροι δεν έχουν καμία διάθεση να δουν να καταργούνται τα θετικά μέτρα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Πολύ περισσότερο, οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να δουν πρακτικές πολιτικού και κοινωνικού ρεβανσισμού. Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση θέλει η κοινωνία. Να δει τολμηρά και αποτελεσματικά βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα απομακρύνουν από τις συνθήκες επισφαλούς επιβίωσης εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που τα τελευταία χρόνια συνήθισαν να ζουν με επιδόματα και με την κρατική ελεημοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου