νεκτίμητη κοινωνική προσφορά

νεκτίμητη-κοινωνική-προσφορά-474735

Τα δάκρυα χαράς στο πρόσωπο της συμπολίτισσάς μας με σοβαρά κινητικά προβλήματα, όταν παρέλαβε χθες από τον Σύλλογο Τριτέκνων Μαγνησίας ένα υπερσύγχρονο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, αποτυπώνουν την ικανοποίησή της για το τέλος του ταλαιπωρίας της. Τα τελευταία χρόνια οι μετακινήσεις έξω από το σπίτι της ήταν πρακτικά αδύνατες, με αποτέλεσμα η ίδια να παραμένει κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους και να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης ακόμη και μέσα στο σπίτι της, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της αναπηρίας της.

Πλέον έχει τη δυνατότητα να μετακινείται απρόσκοπτα μέσα στην πόλη και να καλύπτει τις καθημερινές της ανάγκες με άνεση και ασφάλεια. Για αυτό και τα δάκρυα χαράς χθες το πρωί στα γραφεία του τοπικού Συλλόγου Τριτέκνων, τα μέλη του οποίου κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τον στόχο για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού και την αγορά του ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου.

Στα δάκρυα χαράς και συγκίνησης των εκπροσώπων του Συλλόγου Τριτέκνων αποτυπώνεται η δική τους ικανοποίηση για την επίτευξη ενός στόχου, με έντονο κοινωνικό πρόσημο και μεγάλο συμβολισμό.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια η Πολιτεία, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων της, ήταν απούσα, όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, οι οποίοι χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό για τις μετακινήσεις τους. Το κράτος όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το αυτονόητο δικαίωμα στις ελεύθερες μετακινήσεις με τη χρηματοδότηση έστω μέρους της αγοράς των κατάλληλων μέσων για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά βάζει εμπόδια με τη γραφειοκρατική νοοτροπία του και με την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την υλοποίηση υποδομών, με τις οποίες οι συνάνθρωποί μας που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και να κυκλοφορήσουν ανεμπόδιστα στις πόλεις.

Μοιραία λοιπόν κινητοποιούνται συλλογικοί φορείς, που αναπτύσσουν πλούσια κοινωνική δράση τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καλύψουν τα κενά και την αδιαφορία της Πολιτείας. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τρίτεκνοι με τη βοήθεια μαθητών συγκέντρωσαν πέντε τόνους πλαστικά καπάκια, διοργάνωσαν μουσική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με την πολύτιμη συνδρομή τοπικών χορωδιών και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αγορά του ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου. Τα υπόλοιπα χρήματα προσέφερε ανώνυμα Βολιώτης, που συγκινήθηκε από την προσπάθεια του Συλλόγου Τριτέκνων και κατέθεσε το υπολειπόμενο ποσό στον σχετικό τραπεζικό λογαριασμό.

Μέσα σε τέσσερις μήνες ο τοπικός Σύλλογος Τριτέκνων κατέφερε ό,τι προσπαθούσε να πετύχει η συμπολίτισσά μας τα τελευταία δύο χρόνια! Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε περίτρανα ότι η απουσία του κράτους από βασικές κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες μπορεί να καλυφθεί από τον εθελοντισμό και την ευαισθησία συλλογικών φορέων με άμεση αναφορά στην κοινωνία. Αυτή την αναφορά την έχει χάσει η κεντρική εξουσία χρόνια τώρα και για αυτό οι πολίτες, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουν πάψει να ελπίζουν στο κράτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου