Γραφειοκρατικός παραλογισμός

γραφειοκρατικός-παραλογισμός-476380

Στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας ζουν αυτές τις ημέρες τον απόλυτο παραλογισμό του γραφειοκρατικού ελληνικού κράτους.

Από τη μια πρέπει να αντιμετωπίσουν το χάος με τους 1.000 και πλέον υποψηφίους οδηγούς που θέλουν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης και τους 700 οδηγούς άνω των 70 ετών που θέλουν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους. Από την άλλη καλούνται να βρουν λύσεις στο εκρηκτικό πρόβλημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας, που εκτός των άλλων δεν είναι δυνατόν να γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της η περιφερειακή αρχή, η οποία αναδείχτηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το γεγονός ότι πρόκειται για την ίδια περιφερειακή αρχή μετά την άνετη νίκη του συνδυασμού με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό αποτελεί «ασήμαντη λεπτομέρεια» για το αναχρονιστικό, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό σύστημα.

Ετσι οι εναπομείναντες 25 υπάλληλοι μαζί με λίγους συμβασιούχους οκταμηνίτες πρέπει να επιλύσουν αυτή την περίπλοκη εξίσωση, να ανταποκρίνονται δηλαδή σε διπλάσιο και τριπλάσιο όγκο δουλειάς σε καθημερινή βάση, τη στιγμή που το στελεχιακό δυναμικό της υπηρεσίας έχει μειωθεί κατά 70% τα τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Παράλληλα, ο νέος νόμος για την απόκτηση άδειας οδήγησης εξακολουθεί να προκαλεί εμπόδια ως προς τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι απλή, σύντομη και διάφανη, έτσι ώστε οι καινούργιοι οδηγοί να λαμβάνουν το δίπλωμά τους χωρίς ταλαιπωρία και περιττά έξοδα και οι εξεταστές να μη χρειάζεται να φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα και να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μαγνησίας να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με τους 1.700 υποψηφίους οδηγούς και τους οδηγούς άνω των 70 ετών που θέλουν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους.

Παράλληλα, πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις και για τους νέους υποψηφίους οδηγούς που προστίθενται καθημερινά στον μακρύ κατάλογο όσων βρίσκονται σε αναμονή από τον περασμένο χρόνο. Και όλα αυτά εν μέσω καλοκαιριού, που οι ανάγκες είναι αυξημένες, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να λάβει και τις άδειές του.

Εξαιτίας των εθνικών εκλογών δεν είναι δυνατόν να προσληφθούν συμβασιούχοι, ενώ ο παράλογος νόμος που απαγορεύει μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες, εντείνει το αδιέξοδο και κάνει σχεδόν αδύνατη την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από τη μια το κράτος ψήφισε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση έναν νόμο για τη βελτίωση του συστήματος έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης και από την άλλη το ίδιο κράτος με τις αγκυλώσεις και την αβελτηρία του απειλεί να τινάξει στον αέρα μια θετική, σε γενικές γραμμές, νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου