Παρόμοια προεκλογικά αφηγήματα

παρόμοια-προεκλογικά-αφηγήματα-477555

Με μια προσεκτική ματιά στις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αρκετά κοινά σημεία ανάμεσα στα όσα προτείνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και να κυβερνήσουν τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το μόνο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το τρίπτυχο «νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση της φορολογίας, ασφάλεια για τον πολίτη, μέσα από τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού κράτους» αποτέλεσε τον κεντρικό πυλώνα των προτάσεων της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών, που το κυβερνών κόμμα καταποντίστηκε και το βασικό προεκλογικό του αφήγημα για «την Ελλάδα των πολλών» αποδοκιμάστηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από τους ψηφοφόρους.

Αντιλαμβανόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης απειλούνται με νέα συντριβή, επιλέγουν στην ουσία να αντιγράψουν τη βασική προεκλογική πρόταση της ΝΔ και να υιοθετήσουν το αφήγημα του αρχηγού της, που έχει προτάξει την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, τη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης των πολιτών και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στις τάξεις της κοινωνίας. Η μόνη διαφορά με το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι περιλαμβάνει στο πακέτο των προγραμματικών του θέσεων και το κοινωνικό κράτος, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόνοια και τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Καλούνται λοιπόν οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν ποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας έχει τη βούληση και το σχέδιο, ώστε να εφαρμόσει τα όσα υπόσχεται προεκλογικά. Διότι, αν μετά τις εκλογές ο νικητής της ερχόμενης αναμέτρησης κάνει πράξη όσα υπόσχεται τώρα, η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί εντυπωσιακά και οι πολίτες θα δουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει προς το καλύτερο. Οι νέες θέσεις εργασίας θα τονώσουν την πραγματική οικονομία, η μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και επενδύσεις και η πάταξη της εγκληματικότητας θα απαλλάξει τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και όχι μόνο από τον καθημερινό εφιάλτη της ανασφάλειας, ακόμη και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Τα ζητούμενα είναι με ποιον τρόπο, σε τι βαθμό και πόσο γρήγορα μπορούν οι διεκδικητές της εξουσίας να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να απασχολεί τους ψηφοφόρους, που θα κάνουν την τελική επιλογή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, είναι το κόστος για τα εύθραυστα δημοσιονομικά της χώρας από την υλοποίηση πολιτικών με φιλολαϊκό χαρακτήρα, καθώς επίσης και το αντίστοιχο για την κοινωνία από την υλοποίηση του σχεδιασμού για νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να διασφαλιστεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς στα εργασιακά θα βελτιωθεί και δεν θα θυσιαστούν και τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πράξει η ΝΔ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου