Μετέωροι χιλιάδες ασφαλισμένοι από Δευτέρα

μετέωροι-χιλιάδες-ασφαλισμένοι-από-δ-480029

Επί της ουσίας, το κράτος χρησιμοποιεί ιδιωτικές ιατρικές δομές για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις

Οι εργαστηριακοί γιατροί κάνουν πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα την απειλή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του ΕΟΠΥΥ απέναντι σε έναν κλάδο που στήριξε όσο ελάχιστοι όλα αυτά τα χρόνια τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την παροχή φθηνών ιατρικών υπηρεσιών στο σύνολο των πολιτών. Από τη Δευτέρα λοιπόν οι εργαστηριακοί γιατροί προχωρούν σε επ’ αόριστον αποχή από τις εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς κανένα από τα αιτήματα που έθεσαν πριν τις ευρωεκλογές δεν ικανοποιήθηκε.

Για να είμαστε ακριβείς, οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν είχαν καν την ευκαιρία να συναντηθούν με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, που πριν τις εκλογές είχε αφοσιωθεί σε προεκλογικές δραστηριότητες και μετά το στραπάτσο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών έπαθε αφωνία, με εξαίρεση την αήθη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη κατά της κορυφαίας Ελληνίδας ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Από τις 23 Μαΐου, που είχαμε την πρώτη κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών, μια τριήμερη αποχή με προειδοποιητικό χαρακτήρα, πέρασαν δύο ολόκληρες εβδομάδες κι όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε ακόμη και να απαντήσει στο αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου για συνάντηση. Παρότι οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που από την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί μετέωρο και θα πρέπει να πληρώσει για τις εργαστηριακές εξετάσεις, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, είτε επειδή δεν μπορεί να δώσει λύση, είτε διότι δεν τη ενδιαφέρει να το κάνει, καθώς το αποτέλεσμα των ερχόμενων εθνικών εκλογών μοιάζει προδιαγεγραμμένο.

Ετσι λοιπόν στη λογική της «καμένης γης» οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, αφήνοντας σε εκκρεμότητα κυρίαρχα ζητήματα για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση τους στους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι αν δεν συμφωνήσουν με την πολιτεία για την επίλυση του κορυφαίου προβλήματος, του καταστροφικού claw – back και rebate, για την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού προς χιλιάδες συναδέλφους τους πανελλαδικά, δεν προτίθενται να κάνουν πίσω.

Απέναντί τους έχουν μια αναξιόπιστη κυβέρνηση, που κάνει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ιδιωτών γιατρών. Το αρμόδιο υπουργείο αύξησε τον αριθμό των εξεταζομένων, μείωσε τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό του για εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων, εντάσσοντας στο σύστημα νέες πανάκριβες εξετάσεις.

Από το 2012 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ διαρκώς συρρικνώνεται. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που αποκτούν πρόσβαση σε δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Επί της ουσίας, το κράτος χρησιμοποιεί ιδιωτικές ιατρικές δομές για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις σε χιλιάδες μικροβιολόγους, ακτινολόγους, βιοπαθολόγους, κυταρρολόγους κ.ά. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να αντιληφθεί έστω και την ύστατη ώρα ότι βάζοντας απέναντί της τους εργαστηριακούς γιατρούς, που στήριξαν τόσα χρόνια την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ναρκοθετεί ουσιαστικά τα θεμέλια ενός προβληματικού συστήματος, το οποίο όσο υποχρηματοδοτείται, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες πλήρους κατάρρευσής του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου