Σπασμωδικές κινήσεις

σπασμωδικές-κινήσεις-482354

Την τροπολογία για τη μη εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.600 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2020, φέρνει αύριο προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία της προεκλογικά χαρτιά. Η προσπάθειά της να δελεάσει μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα και το τιμώρησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να χαρακτηριστεί και απέλπιδα, καθώς έχουν αντιληφθεί στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι το πολιτικό σκηνικό, το οποίο διαμόρφωσαν οι προηγηθείσες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν αλλάζει.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι εκτίμησε ότι είναι δυνατό να γυρίσει το κλίμα και ότι το κόμμα του έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Αλίμονο αν ο πρόεδρος μιας κυβέρνησης, έστω και αν αυτή βρίσκεται σε αποδρομή, δεν υποστήριζε δημόσια ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί και πως οι εκλογές που πλησιάζουν έχουν βέβαιο νικητή το αντίπαλο κόμμα εξουσίας και μάλιστα με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας περισσότερο πιθανό από ποτέ.

Αλίμονο αν ο επικεφαλής ενός κόμματος, που κυβερνά τον τόπο περισσότερα από τέσσερα χρόνια, δεν επιχειρούσε να συσπειρώσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του και δεν κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τονώσει το ηθικό των στενών συνεργατών του και των κομματικών στελεχών, λίγες εβδομάδες πριν από μία εξαιρετικά κρίσιμη αναμέτρηση. Κρίσιμη όχι ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ως προς την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, που θα τεθούν υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση νέας συντριβής στις 7 Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας απογοητευμένος όλες τις προεκλογικές παροχές να μην εξαργυρώνονται στην κάλπη των ευρωεκλογών, θα καταβάλλει μέχρι τις εθνικές εκλογές κάθε υπερπροσπάθεια για να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ και να αποσπάσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό, το οποίο θα επιτρέψει στο κόμμα του να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα να ανασυνταχθεί ενόψει των μεθεπόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η ψήφιση μέτρων με φιλολαϊκό πρόσημο, στα οποία η κυβέρνηση προσβλέπει για την αποτροπή μιας νέας εκλογικής πανωλεθρίας. Η αρχή γίνεται με την τροπολογία για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα. Το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση, που τώρα καμαρώνει ότι με δική της νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται το θέμα στη Βουλή, πριν από δύο χρόνια ψήφιζε τη μείωση του αφορολόγητου σε επίπεδα δραματικά για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα, δηλαδή, με το σκεπτικό του πρωθυπουργού, όλος αυτός ο κόσμος πρέπει τώρα να αισθάνεται ικανοποιημένος και να ανταποδώσει τις ευχαριστίες του ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Αυτό και μόνο δείχνει τον πανικό και το αδιέξοδο της κυβερνητικής στρατηγικής, λίγο πριν την πραγματική πολιτική μάχη επιβίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου