Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν εκείνους που διέψευσαν τις προσδοκίες τους

οι-ψηφοφόροι-τιμώρησαν-εκείνους-που-δ-486344

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι για το ποσοστό που έλαβαν στις ευρωεκλογές, αν λάβουμε υπόψη τη φθορά της τετραετούς εξουσίας και τα αλλεπάλληλα πολιτικά αυτογκόλ της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου

Στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν με εθνικά χαρακτηριστικά. Εξέφρασαν την οργή ή την απογοήτευσή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να βλέπει πλέον ορθάνοικτο τον δρόμο, που θα την οδηγήσει στην αυτοδυναμία. Ενα ποσοστό πάνω από 36% μπορεί να επιτευχθεί με δεδομένο το εκλογικό ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από μία εβδομάδα. Κάποιοι δεν θα απέκλειαν ακόμη και ένα ποσοστό κοντά στο 40%, με δεδομένο το πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών.

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι για το ποσοστό που έλαβαν στις ευρωεκλογές, αν λάβουμε υπόψη τη φθορά της τετραετούς εξουσίας και τα αλλεπάλληλα πολιτικά αυτογκόλ της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου. H αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του είναι μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Πλέον θα πρέπει να αποφασίσουν ποια γραμμή θα χαράξουν, ώστε να αποφύγουν ένα ακόμη πιθανό εκλογικό Βατερλό στις 7 Ιουλίου.

Οσο κι αν τα κομματικά «παπαγαλάκια» προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον δικό τους τρόπο το αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια συντριβή, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου δεν καταλάβουν τι έχει συμβεί. Συμπεριφέρονται ακόμη με αλαζονικό ύφος, χωρίς διάθεση ουσιαστικής αυτοκριτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Ο πρωθυπουργός βγήκε να παραδεχθεί την ήττα του και ακόμη και εκείνη την ώρα κουνούσε το δάκτυλο στους ψηφοφόρους, λέγοντας στο 80% περίπου του ελληνικού λαού, που δεν τον ψήφισε, ότι έκανε λάθος. Το γεγονός ότι αποδοκιμάστηκαν ο ίδιος και η πολιτική του πρόταση έδειξε να μην το αντιλαμβάνεται ή να μη θέλει να το παραδεχθεί.

Για τον Αλ. Τσίπρα φταίει η συντηρητική παράταξη, φταίει η διαπλοκή, τα μέσα ενημέρωσης που τον πολεμούν, τα fake news κ.λπ. Τους πραγματικούς υπαίτιους για το πολιτικό ναυάγιο του κόμματός του δεν μπορεί ή δεν θέλει να τους αναγνωρίσει. Και όσο δεν το κάνει, τόσο υπονομεύει την προσπάθεια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο μήνα να μειώσει την τεράστια διαφορά των σχεδόν 9,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Κάποιοι εκτιμούν ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το καλύτερο σενάριο για τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές εκλογές, δηλαδή σε μια περιπέτεια που μόνο κακό μπορεί να κάνει στα εθνικά θέματα, την οικονομία, τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Αν μπορούσε να κοιτάξει την πραγματικότητα κατάματα ο Αλ. Τσίπρας θα καταλάβαινε τα λάθη του. Δεν έχει ωστόσο τη διάθεση να το κάνει κι αυτό φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου και των στελεχών του, που επικαλούνται τον «μπαμπούλα της δεξιάς». Αυτό είναι το μεγάλο λάθος τους. Οτι πιστεύουν πως μόνον αυτοί είναι προοδευτικοί στον τόπο ή ότι είναι οι μόνοι που σκέφτονται τον λαό και τα προβλήματά του, λησμονώντας ότι συγκυβέρνησαν με την άκρα δεξιά για τέσσερα χρόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας ίσως να θεωρεί ότι ήρθε να σώσει την Ελλάδα από το παλαιό, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος, όμως, εγκατέλειψε την προοδευτική του ταυτότητα. Συμβιβάστηκε με την τρόικα, καθιέρωσε την τακτική της κωλοτούμπας και στο τέλος υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο που γνώρισε ο τόπος, αφού ζημίωσε την οικονομία με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη, γιατί δεν μπόρεσε να πείσει ότι είναι κάτι διαφορετικό, ότι δεν μεταλλάχτηκε σε ένα κακέκτυπο των παλαιών κομμάτων που οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας την Ελλάδα. Πλήρωσε επίσης το γεγονός ότι διέλυσε τη μεσαία τάξη με φόρους και εισφορές. Πλήρωσε τα περιττά υπερπλεονάσματα, δεν άγγιξε τις ελίτ και άρχισε να μοιράζει φιλοδωρήματα βαφτίζοντάς τα κοινωνική πολιτική, λίγο πριν την κάλπη.

Πλήρωσε και τη διαπλοκή, που υποτίθεται ότι πολεμούσε. Ποιος ξεχνά τα μυστικά ραντεβού με επιχειρηματίες, οι οποίοι ευνοήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, τις επαφές του με την επιχειρηματική ελίτ, τις χλιδάτες διακοπές που ήταν και το κερασάκι στην τούρτα; Κι όταν ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δικαιολόγησε αυτές τις διακοπές, απλά το γυαλί με την κοινωνία ράγισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε το τίμημα για το Μακεδονικό. Οχι την πρόθεσή του να βρει λύση στο πρόβλημα, αλλά τη διαχείριση αυτής της πρόθεσης. Χωρίς εθνική συναίνεση υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Εγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τους πολίτες, που διαφωνούσαν και από πάνω τους κατηγόρησε σαν φασίστες ή ακροδεξιούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε ακόμη το Μάτι και τη Μάνδρα, τη διαχείριση της καθημερινότητας και το διαλυμένο κράτος. Πλήρωσε το κυνικό ύφος κυβερνητικών και όχι μόνο στελεχών απέναντι στα θύματα των πυρκαγιών. Ο Αλ. Τσίπρας πλήρωσε τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα γκρέμιζε χιλιάδες αυθαίρετα ή ότι θα βρίσκεται κάθε μήνα στο Μάτι για να επιτηρεί την αναγέννηση της περιοχής. Πλήρωσε επίσης την άθλια αντιμετώπιση των νεκρών και των συγγενών τους από τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός πλήρωσαν το ξεπούλημα της ελπίδας για μια πραγματική πολιτική αλλαγή το 2015. Ο λαός ήθελε να πιστέψει τη δική τους πολιτική πρόταση. Εκείνη που περιελάμβανε μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στην κρατική μηχανή, έτσι ώστε να γιατρευτούν οι παθογένειες του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας, των προσλήψεων κομματικών «ημετέρων» από το παράθυρο. Ολες οι προσδοκίες των πολιτών διαψεύστηκαν και η εκλογική συντριβή ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Η κοινωνία ηλπίζε σε κάτι διαφορετικό. Αντίθετα, εισέπραξε αλαζονεία και κυνισμό, με αποτέλεσμα να τιμωρήσει αναλόγως τους εκφραστές αυτών των συμπεριφορών όταν ήρθε η ώρα της κάλπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου