Μάχη για μία αξιοπρεπή ήττα

μάχη-για-μία-αξιοπρεπή-ήττα-491364

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική πανωλεθρία της περασμένης Κυριακής, θα πρέπει να έχουν αρχίσει ήδη να χαράσσουν τη στρατηγική τους ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Οσα κυβερνητικά στελέχη, ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά μικρός, ελπίζουν ότι μπορεί να ανατραπεί το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, να κερδίσει δηλαδή το κόμμα τους τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, είτε έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, είτε έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν μία τακτική, η οποία θα οδηγήσει το κόμμα τους πολύ πιο χαμηλά από το εκλογικό ποσοστό, που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Διότι αυτό το 23,7%, που τους έδωσαν οι ψηφοφόροι, πολύ δύσκολα μπορεί να αυξηθεί μετά από πέντε εβδομάδες, όταν θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Στο διάστημα που μεσολαβεί πολύ δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί δυναμική νίκης. Κι αυτό γιατί η ήττα, που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ήταν οδυνηρή και μη αναμενόμενη ως προς το εύρος της ακόμη και από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένος και όσο οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την πρόσφατη εκλογική συντριβή, τόσο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει το κυβερνών κόμμα. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η πολιτική ενδοσκόπηση, την οποία πρέπει να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει με ειλικρινείς όρους, αλλά με διάθεση μετάθεσης των ευθυνών «στα κέντρα που πολεμούν την κυβέρνηση» και στο εκλογικό σώμα που «δεν υιοθέτησε» την ασκούμενη πολιτική των επιδομάτων και των υποσχέσεων.

Το χειρότερο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να αντιληφτούν ότι οι δικές τους επιλογές οδήγησαν στην απαξίωση μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με εντελώς διαφορετική στόχευση και άλλες προτεραιότητες και δεσμεύσεις έναντι της κοινωνίας.

Σε περίπτωση πάντως που στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών τα κυβερνητικά στελέχη επιμείνουν στη μέθοδο της καλλιέργειας φόβου για τις συνέπειες από την επικράτηση της ΝΔ και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, στο αφήγημα της δυνατότητας για νέες παροχές και στην τακτική της πόλωσης και του διχασμού του εκλογικού σώματος, τότε ενδεχομένως το αποτέλεσμα της κάλπης να τους εκπλήξει ακόμη πιο δυσάρεστα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου