Ανάγκη άμεσων θεσμικών αλλαγών υπέρ των επενδύσεων

ανάγκη-άμεσων-θεσμικών-αλλαγών-υπέρ-τ-509462

Μετά τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της επένδυσης στον Αλατά, όπου για μία σχεδόν δεκαετία καθυστερούσε η έγκριση του σχεδίου οικιστικής οργάνωσης Τρικερίου, προέκυψε χθες μια ακόμη θετική εξέλιξη στην άλλη μεγάλη τουριστική επένδυση που εκκρεμεί εδώ και χρόνια στη Μαγνησία. Ο λόγος για την επένδυση στις Νηες, που, όπως αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ξεπεράστηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, στην οποία σχεδιάζεται η κατασκευή πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας άνω των 860 κλινών.

Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη επένδυση για την ευρύτερη περιοχή είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητα, καθώς η δημιουργία μιας ξενοδοχειακής υποδομής, πρωτοφανούς για τα δεδομένα της Μαγνησίας βεληνεκούς, θα δώσει σημαντική ώθηση στον διευρυμένο Δήμο Αλμυρού, που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία, όπως άλλωστε ολόκληρη η Μαγνησία και η ελληνική επικράτεια.

Η πολυετής καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης στέρησε από την τοπική οικονομία πολύτιμα έσοδα και προστιθέμενη αξία σε μια περίοδο που το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται κάθε χρόνο. Σε άλλες περιοχές η υλοποίηση τουριστικών υποδομών αντιμετωπίζεται ως ευλογία και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Στη Μαγνησία της αποβιομηχάνισης και των εφιαλτικών ποσοστών ανεργίας, δύο καθοριστικής σημασίας τουριστικές επενδύσεις, στον Αλατά και στις Νηες, καρκινοβατούν για δύο δεκαετίες εξαιτίας δικαστικών εμπλοκών. Η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ στην περίπτωση του Αλατά και οι καταγγελίες του προέδρου του ΛΑΟΣ ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επένδυσης στις Νηες λίγο έλλειψε να τινάξουν στον αέρα επενδυτικά σχέδια ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι αξιοθαύμαστη η επιμονή των επενδυτών. Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια στην υπόθεση του Αλατά και πάνω από δέκα στην αντίστοιχη στις Νηες, οι επενδυτές διατήρησαν ζωντανό το ενδιαφέρον τους και συνέχισαν να προσπαθούν για την υλοποίηση των σχεδίων τους, παρότι το δαιδαλώδες δικαστικό σύστημα της χώρας και στη μια και στην άλλη περίπτωση έκανε ό,τι ήταν δυνατό ώστε να τους αποτρέψει.

Σύμμαχό του είχε υπηρεσίες όπως η Κτηματική, που θα έλεγε κάποιος ότι υφίσταται όχι για να διαφυλάττει τη νομιμότητα, αλλά για να ταλαιπωρεί τους πολίτες και να ματαιώνει επενδυτικά σχέδια με τεράστια οικονομική σημασία για τις τοπικές οικονομίες. Η ανάγκη αλλαγών στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αναφορικά στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική, με αφορμή και τις εξελίξεις στις δύο κορυφαίες τουριστικές επενδύσεις της Μαγνησίας, που όλα δείχνουν ότι επιτέλους ξεμπλοκάρουν.

Επειδή, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η περιοχή θα ξαναβρεί επενδυτές με παρόμοια επιμονή και προσήλωση στον τελικό στόχο, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές το ταχύτερο δυνατόν. Αλλιώς εκείνοι που για τους δικούς τους λόγους βάζουν πάντα εμπόδια στις επενδύσεις θα συνεχίσουν να κρατούν τη Μαγνησία όμηρο των ακατανόητων ιδεοληψιών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου