Φοροελαφρύνσεις με προεκλογικό χαρακτήρα

φοροελαφρύνσεις-με-προεκλογικό-χαρα-534728

Καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα έχουν τα μέτρα, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη των πολιτών. Η δημιουργία κλίματος παραχολογίας μπορεί να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, που κυριαρχούν οι πολιτικές αθλιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Αρχισαν λοιπόν από προχθές κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διαρρέουν ή να δηλώνουν επίσημα ότι έρχεται μετά το Πάσχα πακέτο φοροελαφρύνσεων στους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, ενώ κυκλοφορεί και σενάριο για τη χορήγηση έξτρα κοινωνικού μερίσματος πολύ πριν το τέλος του έτους. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις γιορτές, όταν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατασταλάξουν στο περιεχόμενο του νέου πακέτου παροχών και αφού γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κόστος των συγκεκριμένων μέτρων.

Αφού λοιπόν «ξεζούμισαν» τους πολίτες επιβάλλοντας εξωφρενικούς φόρους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα, έρχονται τώρα, παραμονές ευρωεκλογών, να υποσχεθούν τη νομοθέτηση ευνοϊκών οικονομικών μέτρων, μήπως και αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις.

Επιπλέον φόροι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ κλήθηκαν να καταβάλλουν το 2018 οι πολίτες, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπερπλεόνασμα – μαμούθ, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. «Γονάτισαν» τη μεσαία τάξη στους φόρους και τώρα, που διαπιστώνεται ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να επιβληθεί τόσο υψηλή φορολογία, έρχονται να υποσχεθούν φοροελαφρύνσεις, όχι γιατί αντελήφθησαν ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής την οποία εφάρμοσαν ήταν λανθασμένο ή γιατί αισθάνονται τύψεις για τη φορολογική αφαίμαξη του κόσμου, αλλά γιατί πλησιάζουν εκλογές και τα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, ο σάλος των δηλώσεων Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου δύσκολα θα καταλαγιάσει, ενώ η στάση του πρωθυπουργού, που όχι μόνο κάλυψε τον «αψύ» υπουργό του, αλλά θέλησε να αξιοποιήσει πολιτικά την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη, εξόργισε ακόμη περισσότερο ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης, που διαπιστώνει ότι μπροστά στην εξουσία και τη διατήρηση των προνομίων της δεν υπάρχουν όρια πολιτικής ηθικής και κοινωνικής ευαισθησίας.

Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον μετά το Πάσχα τις επίσημες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για το ύψος των μειώσεων στους άμεσους και έμμεσους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στη φημολογία περί χορήγησης κοινωνικού μερίσματος ίσως και μέσα στο καλοκαίρι(!).

Αν αυτά τα μέτρα είναι ικανά να αντιστρέψουν το κλίμα και να μειώσουν τη δημοσκοπική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, θα φανεί σε έναν μήνα από τώρα, που θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Στο μεταξύ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός νέου πολιτικού «ατοπήματος» από τον συνήθη ύποπτο. Τότε ίσως να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβερνητικής παροχολογίας. Σίγουρα πάντως θα έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής του εκλογικού σώματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου