Οριακές καταστάσεις

οριακές-καταστάσεις-542070

Το έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο όταν δημοσιοποιούνται ειδήσεις, όπως αυτή με το κοριτσάκι από τη Μακρυράχη που κινδύνεψε η ζωή του, εξαιτίας ατυχήματος στην αυλή του σπιτιού του, επειδή εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές αρρυθμίες και ελλείψεις ως προς την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει το συναίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων των περιφερειακών Δήμων και την εκτίμησή τους ότι είναι μετέωροι σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη.

Δικαίως οι συνάνθρωποί μας, που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, νιώθουν ανασφαλείς και δικαιολογημένα αγανακτούν με το επίσημο κράτος και τις ανεπαρκείς δομές του, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες θέσεις οδηγών ασθενοφόρων ή επειδή δεν υπάρχει σωστός συντονισμός, έτσι ώστε οι υφιστάμενες θέσεις να καλύπτουν τις ανάγκες των περιφερειακών Δήμων.

Στην περίπτωση της 9χρονης από τη Μακρυράχη, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου από τη Ζαγορά με ταξί και δίχως ιατρική συνοδεία, επειδή θα έμενε ακάλυπτο το τοπικό Κέντρο Υγείας, συνέβη το εξής παράδοξο: Ο οδηγός, που είχε βάρδια την ώρα του ατυχήματος, απουσίαζε από την Υπηρεσία του λόγω αναρρωτικής άδειας και κανείς από τους υπόλοιπους τρεις οδηγούς ασθενοφόρου δεν κάλυπτε το κενό, το οποίο είχε προκύψει! Ετσι η οικογένεια του τραυματισμένου παιδιού έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη μέχρι να διακομιστεί το βλαστάρι της στην κατάλληλη δημόσια δομή υγείας.

Μέσα στην ατυχία τους, οι γονείς του παιδιού στάθηκαν τυχεροί, καθώς η καθυστέρηση στη διακομιδή του και ο τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε δεν οδήγησαν σε τραγικές καταστάσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με συνανθρώπους μας, που ξεψύχησαν μέχρι να τους παραλάβει το ασθενοφόρο ή που υπέστησαν σοβαρές επιπλοκές επειδή καθυστέρησε η διακομιδή τους στο Νοσοκομείο.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας διεκδικούν εδώ και χρόνια την πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας της περιφέρειας.

Η κεντρική εξουσία προσπαθεί να καλύψει τα κενά με εμβαλωματικές λύσεις, καθώς η εξοικονόμηση πόρων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για το επίσημο κράτος.

Το ίδιο κράτος αδυνατεί να επιλύσει πολύ πιο απλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η κατεστραμμένη στέγη του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, που βάζει νερά και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Εδώ και τέσσερις, τουλάχιστον, μήνες δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να διευθετηθεί ένα πολύ πιο πολύπλοκο ζήτημα, όπως αυτό της σωστής στελέχωσης και λειτουργίας των περιφερειακών δομών υγείας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πολλές φορές δίδεται με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οταν συνάνθρωποί μας πεθαίνουν αβοήθητοι, επειδή εν έτει 2019 υφίστανται ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου