Κυβέρνηση υπό προθεσμία

κυβέρνηση-υπό-προθεσμία-542932

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να κερδίσει χρόνο ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, ποντάρει τη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος και τη μείωση της δημοσκοπικής διαφοράς από τη ΝΔ, σε σειρά μέτρων που θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, το χρονικό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να κρύβει πολλά απρόοπτα και εμπόδια, τα οποία μπορούν να διαμορφώσουν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, σε σχέση με αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι θα υφίσταται μέχρι το φθινόπωρο.

Οι πρωθυπουργός ελπίζει ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα θα κλείσουν τη διψήφια διαφορά του κόμματός του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον αυτή διαμορφώνεται με βάση και τις χθεσινές δημοσκοπήσεις. Δεν λαμβάνει ωστόσο υπόψη το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των κυβερνητικών στελεχών με αφορμή κυρίως τη συμφωνία των Πρεσπών. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και ψυχοφθόρα υπόθεση, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αποδοκιμασιών από μεγάλη μερίδα κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη δυσφορία και δυσπιστία μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στο κυβερνών κόμμα. Οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν αφορμή εκτόνωσης των αρνητικών τάσεων των ψηφοφόρων για το κόμμα που εμπιστεύτηκαν το 2015 και δυστυχώς διέψευσε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους. Το ενδεχόμενο μιας ευρείας εκλογικής ήττας και μάλιστα εις διπλούν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, με την κυβερνητική πλευρά να μη δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες ενός διπλού εκλογικού καταποντισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση, με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, θα αρχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν την πολιτική νομιμοποίηση να παραμένουν στην εξουσία, ζητώντας επιτακτικά την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Οσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές και όσο μικρότερο αριθμό υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό το σενάριο μπορεί να διαψευστεί μόνο αν επιτύχει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ μέσα από νέα μέτρα και παροχές, με ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές για μη εφαρμογή το μέτρου που προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου του 2020 να μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Αν λοιπόν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, οι ευρωεκλογές μπορούν να αποκτήσουν ενδιαφέρον. Ολο αυτό όμως μοιάζει περισσότερο με θαύμα πρώτου μεγέθους, παρά με ρεαλιστική προσέγγιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου