Τα συν και τα πλην της πιο δύσκολης πρωθυπουργικής απόφασης

τα-συν-και-τα-πλην-της-πιο-δύσκολης-πρωθ-550012

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τον πρωθυπουργό, εφόσον σκέπτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στο σύνολό τους ότι οι παροχές που προηγήθηκαν και οι υποσχέσεις για νέες παροχές και προσλήψεις, μετά τις ερχόμενες εθνικές εκλογές, δεν μειώνουν τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή. Να προκηρύξει εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο ή να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνησή του και να αναμετρηθεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο;

Και οι δύο αυτές επιλογές έχουν μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς αν επιλεγεί ο Μάιος για το στήσιμο της κάλπης των εθνικών εκλογών, τότε είναι πολύ πιθανό να υποστεί μια βαριά ήττα το κυβερνών κόμμα και μάλιστα εις τριπλούν.

Να έρθει δηλαδή δεύτερο και με διαφορά και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αν πάλι στηθούν κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι πιθανότητες μιας ευρείας ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι μη διαχείρισιμη από την ηγετική ομάδα του κόμματος, παραμένουν αυξημένες, με δεδομένο το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου, καθώς επίσης και με βάση την παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ.

Αν δεν αλλάξει κάτι σε εντυπωσιακό βαθμό, οι ερχόμενες εθνικές εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανό να αναδείξουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα έχει εξασφαλίσει ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό και να στείλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ελπίδες επανεκλογής, αν δεν περάσει πρώτα τουλάχιστον μια τετραετία.

Εξαιρετικά δύσκολη λοιπόν η απόφαση του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και εξαιρετικά ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη αυτής της απόφασης, καθώς αν επιλεγεί ο Μάιος για την προκήρυξή τους πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση πάντως που αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να στήσει κάλπες για την εκλογή της επόμενης κυβέρνησης τον άλλο μήνα, θα είναι σαν να επενδύει στο αλαλούμ των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων και στη γενικότερη σύγχυση που θα προκαλέσει στο εκλογικό σώμα η πλέον σύνθετη προεκλογική περίοδος μετά τη μεταπολίτευση.

Αν πάλι φανεί συνεπής ως προς τα όσα διακηρύττει τόσους μήνες τώρα, ότι δηλαδή οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησής του, οι μόνοι που θα κερδίσουν θα είναι οι βουλευτές του κόμματός του χωρίς πολλές πιθανότητες επανεκλογής και συμπληρωμένη τετραετία στα έδρανα της Βουλής, που τους κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα!

Η υφιστάμενη κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με εξαίρεση το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης, όταν δηλαδή η πλειονότητα των πολιτών πίστευε στα ψέματα και στις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε πολύ δύσκολα εξαιτίας των αποφάσεων που στήριξε πρώτα για το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο και μετά για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη σκέπτονται, πιθανότατα, ότι η κατακραυγή του κόσμου για τις επιλογές τους και ο πιθανός πολιτικός τους αφανισμός, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, μπορούν να αντισταθμιστούν μόνο με μια καλή βουλευτική σύνταξη. Αλλωστε, οι περισσότεροι από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπουν το Κοινοβούλιο από την τηλεόραση μετά από λίγους μήνες. Θα επιστρέψουν ξανά στη βαρετή καθημερινότητά τους και στις δουλειές τους και θα πρέπει να ξεχάσουν τα βουλευτικά προνόμια και την πρόσκαιρη, πλην όμως μεθυστική γλύκα της εξουσίας, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγινε αναπόσπαστο μέρος του DNA τους.

Ολοι αυτοί βολεύονται από την προκήρυξη εκλογών στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο, με τα σημερινά πάντα δεδομένα.

Στην αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός χρειάζεται μια πειστική πρόφαση για να στήσει πρόωρες κάλπες. Κατά το κυβερνητικό αφήγημα, η οικονομία πάει από το καλό στο καλύτερο, οι δανειστές έχουν περιοριστεί σε εποπτικό ρόλο και στα εθνικά θέματα, με κορυφαίο το ονοματολογικό των Σκοπίων, οι κυβερνητικοί χειρισμοί κρίνονται απολύτως επιτυχημένοι. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρεθεί μια καλή δικαιολογία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Πετσίτη διαρκώς αυξάνεται, γεγονός που αναγκάζει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να αναζητήσουν επικοινωνιακό ισοδύναμο.

Η αγαπημένη τους θεματολογία των υποτιθέμενων υποθέσεων σκανδάλων ήδη επανήλθε στο προσκήνιο, παρότι η συγκεκριμένη τακτική δεν έχει αποδειχτεί ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, που η πλειονότητα των ερωτηθέντων τοποθετείται με βάση τα θέματα της οικονομίας και όχι με βάση το κλίμα σκανδαλολογίας, το οποίο καλλιεργεί συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και ποτέ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας είναι τα τελευταία χρόνια τόσο ρευστό, ώστε οι όποιες εξελίξεις δεν μπορούν ούτε να προβλεφτούν, ούτε βέβαια να προκαθοριστούν.

Ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και εκείνος είναι που θα ζυγίσει τα συν και τα πλην της τελικής του απόφασης. Οι πολίτες πάντως έχουν λάβει τις δικές τους αποφάσεις και κανένας πολιτικός τακτικισμός, καμία κομματική μεθόδευση και κανένα πολιτικάντικο τερτίπι δεν πρόκειται να τους επηρεάσει, είτε γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους, είτε όχι…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου