Τα πολιτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια μίας τεράστιας δωρεάς

τα-πολιτικά-και-γραφειοκρατικά-εμπόδ-551537

Δύο είναι τα σημαντικότερα εμπόδια για την πραγματοποίηση της κορυφαίας, μέχρι στιγμής, δωρεάς του μεγάλου Βολιώτη ευεργέτη Χαράλαμπου Τσιμά. Η απόφασή του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της πρώτης κλινικής παρηγορητικής και ανακουφιστικής ιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας τοποθετεί το Αχιλλοπούλειο στον χάρτη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατων ασθενειών.

Ωστόσο, η υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Χαράλαμπου Τσιμά και του σχεδιασμού, που έχει εκπονήσει η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου, προϋποθέτει ταχύτατα αντανακλαστικά από τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες, οι οποίες θα δώσουν τις τελικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις και βεβαίως τη δέσμευση των διοικήσεων και των ηγεσιών που πιθανώς θα προκύψουν τόσο στο Αχιλλοπούλειο, όσο και στο υπουργείο Υγείας, σε περίπτωση που διεξαχθούν εθνικές εκλογές πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι εκτιμά πως το συγκεκριμένο έργο μπορεί να ολοκληρωθεί και να εγκαινιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι για να γίνει αυτό πρέπει να δεσμευτούν πως θα υλοποιήσουν τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τη δημιουργία κλινικής παρηγορητικής ιατρικής τόσο οι επόμενες διοικήσεις του Αχιλλοπούλειου, όσο και οι επόμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας.

Αυτό είναι το ένα σκέλος των παραμέτρων που προκαλούν ανησυχία ως προς την έγκαιρη υλοποίηση της μεγάλης δωρεάς του Χαράλαμπου Τσιμά. Το άλλο σκέλος αφορά στο γραφειοκρατικό σύστημα των υπουργείων, που οι εγκρίσεις μελετών και η χορήγηση των απαιτούμενων αδειών συνήθως καθυστερούν για μήνες και σε μερικές περιπτώσεις αυτές οι καθυστερήσεις γίνονται πολυετείς.

Το νοσοκομείο του Βόλου, από τη δική του πλευρά, είναι έτοιμο σε ό,τι αφορά στη μελέτη του έργου και τη χρηματοδότησή του, που είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο. Απομένει λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να εγκρίνουν την τελική μελέτη και να αδειοδοτήσουν την αλλαγή χρήσης της παλιάς πτέρυγας, όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία της κλινικής παρηγορητικής ιατρικής.

Οι υπηρεσίες του δημοσίου κάθε άλλο παρά φημίζονται για τα ταχύτατα αντανακλαστικά τους, ενώ και το ζήτημα της στελέχωσης της νέας μονάδας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει επίσης να περάσει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αν όλα αυτά ξεπεραστούν, τότε είναι εφικτό στα τέλη του 2019 να εγκαινιαστεί από τον Χαράλαμπο Τσιμά ένα πρωτοποριακό έργο για το σύνολο της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Ακόμη και χώρες της Αφρικής, όπως η Ζάμπια, διαθέτουν ανάλογες ιατρικές υποδομές. Στην Ελλάδα οι ασθενείς, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατων ασθενειών, αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε κλινικές και νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, αλλά λειτουργούν διεκπεραιωτικά για τους ετοιμοθάνατους συνανθρώπους μας. Η δωρεά του Χαράλαμπου Τσιμά στοχεύει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Αρκεί να το επιτρέψουν οι γραφειοκράτες και οι εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου