Το κομματικό ακροατήριο δεν μπορεί να δώσει αυτοδυναμία

το-κομματικό-ακροατήριο-δεν-μπορεί-να-553879

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, στις οποίες τα κόμματα εξουσίας έχουν προσδώσει μείζων χαρακτήρα, καθώς θεωρείται ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά στον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί υπόσχονται και ανακοινώνουν μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, κυρίως ως προς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο αρχηγός της ΝΔ, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, υποσχέθηκε να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το κομματικό ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται η ΝΔ, προέρχεται από τη λεγόμενη μεσαία τάξη, την κοινωνική, δηλαδή, ομάδα που υπέστη τη μεγαλύτερη φορολογική αφαίμαξη μέσα από το πλήθος των έμμεσων και άμεσων φόρων. Η οικονομική της καθίζηση πιστοποιείται και από τα επίσημα στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα το 2017 και το 2018.

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται λοιπόν να υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει τη μεσαία τάξη και θα της επιστρέψει σταδιακά το σύνολο των οικονομικών απωλειών που επέφερε η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική της άγριας φορολόγησης. Η ίδια ακριβώς πολιτική ισχύει ωστόσο και για τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, που επίσης οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι προκάλεσαν τεράστια αδιέξοδα και οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες, ακόμη και με ανέργους, στο πρόθυρα της απελπισίας.

Τα περισσότερα από 104 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το κράτος δεν αφορούν εξ ολοκλήρου στη μεσαία τάξη. Προέρχονται από μεγάλο αριθμό φορολογουμένων με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους για αντικειμενικούς λόγους. Θα περίμεναν λοιπόν όλοι εκείνοι από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανό αυριανό πρωθυπουργό να ακούσουν κάποιες ουσιαστικές ανακοινώσεις σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης και των δικών τους οικονομικών βαρών.

Τα επιδόματα και οι παροχές με προεκλογικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης προφανώς δεν είναι δυνατόν να βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο τις χιλιάδες οικογένειες των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Απλά αμβλύνουν πρόσκαιρα τα προβλήματά τους και στη συνέχεια τα αδιέξοδα επιστρέφουν και διευρύνονται, εφόσον το εφαρμοζόμενο μείγμα φορολογικής πολιτικής δεν αλλάζει.

Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η υποχώρηση των έμμεσων φόρων, μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, καθώς και του ειδικού φόρου στα καύσιμα, είναι οι μοναδικές πολιτικές αποφάσεις που μπορούν να δώσουν σημαντικές ανάσες στα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Αλλωστε, η ψήφος των συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων μπορεί να διασφαλίσει στη ΝΔ την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ρισκάρει αν μπορεί να πετύχει τον κορυφαίο στόχο του μόνο με τις ψήφους της μεσαίας τάξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου