Πολιτική φούσκα το «σκάνδαλο του αιώνα»

πολιτική-φούσκα-το-σκάνδαλο-του-αιών-555358

Η διαφαινόμενη κατάρρευση της σκευωρίας, η οποία πήγε να στηθεί, σηματοδοτεί το οριστικό τέλος του κυβερνητικού αφηγήματος για «το παλιό διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα»

Εναν χρόνο πριν η υπόθεση της Novartis χαρακτηριζόταν από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, με το κόστος για το δημόσιο να υπολογίζεται μεταξύ 20 και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ηταν τότε το βασικό κυβερνητικό αφήγημα για «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα πριν το 2015». Ενα ολόκληρο οικοδόμημα σκανδαλολογίας, σπίλωσης υπολήψεων και δημιουργίας εντυπώσεων χτίστηκε πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση, που αυτές τις ημέρες δείχνει να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Η διαφαινόμενη απαλλαγή όλων σχεδόν των φερόμενων ως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων προκαλεί πλήθος ερωτημάτων για τις κυβερνητικές κορόνες τον Ιανουάριο του 2018, καθώς επίσης και για το ότι παρουσιάστηκε σαν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων μια υπόθεση χωρίς νομική και πολύ περισσότερο ποινική βάση. Μάλιστα, υπουργοί, όπως ο Παύλος Πολάκης, επέμεναν μέχρι και πριν από λίγους μήνες ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα οδηγηθούν στη φυλακή πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης για υποθέσεις με οσμή σκανδάλου.

Η Δικαιοσύνη, την οποία κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν, χρειάζεται αδιάσειστα στοιχεία και τεκμηριωμένες αποδείξεις, έτσι ώστε να απαγγείλει κατηγορίες και να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα. Το Μέγαρο Μαξίμου στην αγωνιώδη του προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα δεν δίστασε να εργαλιοποιήσει τον ανεξάρτητο θεσμό της Δικαιοσύνης για μικροπολιτικά οφέλη.

Με άλλα λόγια, επένδυσαν στη σκανδαλολογία για να προωθήσουν το κυβερνητικό σχέδιο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ακόμη και αν δεν καταδικαστούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Novartis, το γενικότερο κλίμα, που θα έχει καλλιεργηθεί από μερίδα των ΜΜΕ εναντίον τους, θα είναι αρκετό, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ριχτεί στη μάχη των εθνικών εκλογών με σημαντικές πιθανότητες νίκης έναντι της ΝΔ. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να απαξιώσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία φέρονται ως εμπλεκόμενοι χιλιάδες γιατροί, που υποτίθεται ότι έχουν πάρει μίζες από την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.

Πλέον οι όποιες αναφορές στην υπόθεση της Novartis θα παραπέμπουν σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και νομικά φιάσκα της μεταπολίτευσης, ενώ η διαφαινόμενη κατάρρευση της σκευωρίας, η οποία πήγε να στηθεί, σηματοδοτεί το οριστικό τέλος στο κυβερνητικού αφηγήματος για «το παλιό διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την προσπάθεια της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας να επιφέρει την κάθαρση».

Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι κινήσεις του πρωθυπουργού, στον οποίο κάποιοι υποσχέθηκαν φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και τώρα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νομική φούσκα έτοιμη να σκάσει και να διαλύσει το έτσι κι αλλιώς έωλο δόγμα Πολάκη. Εκτός και αν ο πρωθυπουργός πάρει αποστάσεις έστω και την ύστατη ώρα από τους εμπνευστές της συγκεκριμένης υπόθεσης, που παρουσιάστηκε ως το βασικό κυβερνητικό αφήγημα κατά της διαφθοράς και μετατρέπεται σε γκάφα ολκής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου