Κραυγές αγωνίας εις ώτα μη ακουόντων

κραυγές-αγωνίας-εις-ώτα-μη-ακουόντων-582218

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν περιμένει απολύτως τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Πρίντζος, χωρίς διάθεση να πολιτικολογήσει, εξέφρασε χωρίς περιστροφές, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία της οργάνωσης την οποία εκπροσωπεί, την προσωπική του άποψη σε ερώτηση της στήλης για τις προσδοκίες του από την παρούσα κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία κλάδων του πρωτογενούς τομέα, όπως η κτηνοτροφία, που ακροβατούν στον γκρεμό της οικονομικής καταστροφής.

Προφανώς οι πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας είναι διαχρονικές. Μία από τις πλέον δυναμικές παραγωγικές τάξεις της χώρας δεν έφτασε στο χείλος του αφανισμού από τη μια στιγμή στην άλλη. Για πολλά χρόνια τα κόμματα εξουσίας και αυτά που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση αδυνατούσαν ή δεν είχαν τη διάθεση να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να χαράξουν μια κοινή στρατηγική για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσα από μέτρα στήριξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, μείωσης του κόστους παραγωγής και τόνωσης των προοπτικών στον κρίσιμο τομέα της ανταγωνιστικότητας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έπαιζαν τον ρόλο του διαχειριστή των κοινοτικών κονδυλίων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, ενώ οι τελευταίοι είχαν βολευτεί σε αυτό το στρεβλό καθεστώς και νοιάζονταν μόνο για την είσπραξη των επιδοτήσεων. Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, που έβλεπαν το αδιέξοδο να βρίσκεται προ των πυλών, κανένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος δεν τις έλαβε υπόψη. Οπως για παράδειγμα συνέβη με την πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου πριν από έξι χρόνια για την παραχώρηση στην οργάνωσή του των ακαλλιέργητων εκτάσεων της Κάρλας, που ανήκουν στο κράτος. Καμία απάντηση, καμία αντίδραση, κανένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση, που αν υλοποιούταν θα έδινε σημαντική οικονομική ανάσα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς η τοπική συνεταιριστική οργάνωση σκόπευε να καλλιεργήσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις και στη συνέχεια να προσφέρει τη σοδειά.

Η σημερινή κυβέρνηση, από την οποία οι αγρότες και οι εκπρόσωποί τους δεν περιμένουν τίποτα απολύτως, περιορίστηκε στον ρόλο του διαχειριστή των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άφησε στη μοίρα τους κλάδους, όπως η κτηνοτροφία. Το αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής το βλέπουμε. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση της κτηνοτροφίας, που βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού, καθώς οι τιμές είναι εξευτελιστικές και η έλλειψη ρευστότητας εκρηκτική.

Εδώ και καιρό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου ζητά εναγωνίως τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, προτού η πορεία της καταστεί μη αναστρέψιμη. Καμία από τις εκκλήσεις του, που έχουν πλέον τη μορφή κραυγής αγωνίας, δεν έχει εισακουστεί. Τα μεγάλα ζητούμενα είναι αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης και αν η επόμενη κυβέρνηση έχει ένα ουσιαστικό σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του πρωτογενούς τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου