Ο σκεπτικισμός και η δυσπιστία απέναντι στην κορυφαία πράξη ανθρωπιάς

ο-σκεπτικισμός-και-η-δυσπιστία-απέναν-588512

Η επιστημονική διημερίδα του Νοσοκομείου Βόλου για τις μεταμοσχεύσεις μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα μόνο αν αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει στη Μαγνησία η συζήτηση για τη σημασία της δωρεάς οργάνων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία και να κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως ταμπού.

Η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δωρεά οργάνων, με ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας να δηλώνει δύσπιστο απέναντι στο υφιστάμενο σύστημα των μεταμοσχεύσεων και ένα άλλο να παραμένει δέσμιο ιδεοληψιών και θρησκευτικών αγκυλώσεων. Η Εκκλησία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των δοτών οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο ρόλος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου σε αυτή την προσπάθεια ήταν καθοριστικός. Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε το θέμα ήταν πρωτοποριακός για τα δεδομένα της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Ετσι αυξήθηκε ο αριθμός των δοτών στα υψηλότερα επίπεδα που γνώρισε ποτέ η χώρα. Μετά τον θάνατο του χαρισματικού ιεράρχη η προσπάθεια ατόνησε και φτάσαμε μετά από δέκα χρόνια στο ναδίρ της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας, τη στιγμή που η αντίστοιχη των συνανθρώπων μας, οι οποίοι χρειάζονται άμεσα το δώρο Θεού της μεταμόσχευσης οργάνων προκειμένου να κερδίσουν ξανά το δικαίωμα στη ζωή, διαρκώς μεγαλώνει.

Πάνω από 1.200 συνάνθρωποί μας πανελλαδικά και περισσότεροι από 60 στη Μαγνησία παραμένουν έως και 15 χρόνια στη μακρά λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Περιμένουν μήπως και βρεθεί το συμβατό μόσχευμα, που θα τους κάνει να χαμογελάσουν και να γλιτώσουν από το μαρτύριο της αιμοκάθαρσης ή από τη βασανιστική καθημερινότητα, που τους έχει επιβάλει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεταμόσχευση.

Η επιστημονική διημερίδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, που έχει βραβευτεί στο παρελθόν για τη πρωτοποριακή της δράση στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων, ολοκληρώνεται σήμερα, ωστόσο η τοπική ιατρική κοινότητα οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου με αντίστοιχες δράσεις, που θα κάνουν τους πολίτες κοινωνούς του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δωρεά οργάνων.

Γιατροί, που έχουν άριστη γνώση του θέματος, το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο νομοθέτημα που υπήρξε ποτέ στη χώρα στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Με απλό και ξεκάθαρο τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα στον καθένα να δηλώσει, ακόμη και ηλεκτρονικά ή με μια δήλωση στα ΚΕΠ, ότι επιθυμεί να γίνει δότης οργάνων ή όχι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο νέος νόμος, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να συζητήσει ανοιχτά η ελληνική κοινωνία για τη δωρεά οργάνων και να αποφασίσει επιτέλους αν θα απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος ή αν θα εξακολουθήσει να προσεγγίζει το θέμα με σκεπτικισμό και δυσπιστία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου