Ουσιαστικός διάλογος για θέματα ταμπού

ουσιαστικός-διάλογος-για-θέματα-ταμπ-597255

Η αυριανή εκδήλωση για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνική ζωή, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σηματοδοτεί την επιλογή σημαντικών φορέων της περιοχής, με έντονο κοινωνικό και επιστημονικό αποτύπωμα, να ασχοληθούν σοβαρά με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και να αναδείξουν προβλήματα, τα οποία έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Παλαιότερα ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας αποτελούσε ιδανική αφορμή για γλέντι και ξεφάντωμα από το «ασθενές» φύλο, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν από συνδικαλιστικούς κυρίως φορείς έδιναν την αίσθηση της διεκπεραίωσης μιας εθιμοτυπικής υποχρέωσης, τη στιγμή που ο ρόλος της γυναίκας στον κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα είχε αρχίσει να αμφισβητείται έντονα.

Την τελευταία δεκαετία τα προβλήματα εντάθηκαν τόσο σε ό,τι αφορά στις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών, που επικράτησαν πλήρως οι ελαστικές μορφές εργασίας και κατά συνέπεια χάθηκαν ή υποβαθμίστηκαν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, όσο και σε ό,τι έχει σχέση με το κοινωνικό φαινόμενο της βίας και της κακοποίησης με θύματα κυρίως γυναίκες.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την κατάσταση, φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονίζονται, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα. Οσο περισσότερο δίδονται αφορμές για την τεκμηριωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα όπως η βία κατά των γυναικών, τόσο ανοίγει ο κύκλος της συζήτησης σε ζητήματα, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν ταμπού για την ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αυξηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό οι περιπτώσεις γυναικών, που καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ζητώντας βοήθεια από τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση ανάλογων περιστατικών έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δράσεις της Πολιτείας είτε αυτές αφορούν στην κεντρική εξουσία, είτε στην αυτοδιοίκηση, σχετικά με τη δημιουργία δομών υποστήριξης γυναικών που δέχονται λεκτική ή σωματική βία από τους συντρόφους τους.

«Η συχνότητα δημοσιοποίησης περιστατικών βίας δείχνει ότι έχει σπάσει ο κύκλος της σιωπής» τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αυριανή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, δίνοντας με αυτή την τοποθέτηση το στίγμα του συγκεκριμένου κοινωνικού προβλήματος. Αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή ακόμη και να εκλείψουν τα περιστατικά βίας με θύματα τις γυναίκες, είναι πολλά. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση ανάλογων προβλημάτων και η ενεργός συμμετοχή σημαντικών τοπικών φορέων στην προσπάθεια αναζήτησης λύσεων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αίσια έκβαση μιας δύσκολης προσπάθειας, σε μια κοινωνία που τώρα αρχίζει και κουβεντιάζει ανοιχτά και με θάρρος ευαίσθητα θέματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου