Υλοποίηση των θετικών μέτρων και αμέσως πρόωρες εκλογές

υλοποίηση-των-θετικών-μέτρων-και-αμέσ-653310

Η κυβέρνηση μπορεί να εξασφάλισε την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης και μαζί να διατήρησε την εύθραυστη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, που της επιτρέπει να παρατείνει τον πολιτικό της βίο τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο, η κρίσιμη ψηφοφορία που ακολουθεί για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, εφόσον δεν συγκεντρωθούν περισσότερες από 150 ψήφοι στην ολομέλεια της εθνικής μας αντιπροσωπείας.

Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, καλείται να ολοκληρώσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις μείζονος σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς. Ηδη, οι εκπρόσωποι των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και αμήχανοι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, εκφράζοντας την έντονη αγωνία τους για τις συνέπειες στο εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας από το παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας, καθώς και για το πώς όλο αυτό θα επηρεάσει το γενικότερο κλίμα με τους επενδυτές, όπως επίσης και τον κορυφαίο στόχο για επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2019. Οι υφιστάμενες εκτιμήσεις για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου τρομάζουν όσους γνωρίζουν τα δεδομένα και αγωνιούν για το μέλλον του επιχειρείν.

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι της αγοράς βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Σε περίπτωση παράτασης της θητείας της κυβέρνησης μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η προεκλογική παροχολογία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία ίσως οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε μια περίοδο που οι ισορροπίες είναι οριακές και ο βηματισμός της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάτι παραπάνω από διστακτικός. Σε περίπτωση δε προκήρυξης πρόωρων εκλογών θα ανατραπεί το σύνολο του σχεδιασμού για την υλοποίηση μιας σειράς θετικών μέτρων με ουσιαστικό αντίκτυπο στην τόνωση της κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεωρείται χαμένο, με δεδομένο το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και το αναμενόμενο «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, παραμένει μετέωρο το θέμα της εξόδου στις αγορές. Μια κυβέρνηση με ψήφο ανοχής επί της ουσίας, πώς μπορεί καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας όταν η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι οριακή και η αμφισβήτησή της τόσο από τους πολιτικούς της αντιπάλους, όσο και από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι τεράστια;

Το ιδανικό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση που στηρίζεται στα πολιτικά δεκανίκια των πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού να ολοκληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τον προγραμματισμό της για το σύνολο των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει και στη συνέχεια να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ετσι μπορεί να αποκατασταθεί η πολιτική και η οικονομική ομαλότητα στην Ελλάδα. Ετσι η χώρα μας έχει ελπίδες να επιστρέψει στην κανονικότητα και να ανακτήσει τον βηματισμό της προτού προκληθούν κίνδυνοι για μια νέα οικονομική κατάρρευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου