Η επιστροφή του γνωστού περιβαλλοντικού εφιάλτη

η-επιστροφή-του-γνωστού-περιβαλλοντι-713342

Οι Βολιώτες, όπως συνήθισαν τόσα και τόσα, συνήθισαν και το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, που ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Το χειρότερο είναι ωστόσο ότι οι Βολιώτες όχι μόνο συνήθισαν να ζουν με το νέφος της αιθαλομίχλης, αλλά αδιαφορούν συνειδητά στις εκκλήσεις των ειδικών ως προς την ποιότητα των υλικών καύσης που χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τα πρώτα και κιόλας 24ωρα που έπεσε η θερμοκρασία και άναψαν τα τζάκια, άρχισαν να καταγράφονται υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Κι ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα.

Οι πρώτες ενδείξεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία και προδιαγράφουν το σκηνικό το οποίο θα διαμορφωθεί και φέτος στην πόλη, εξαιτίας των αέριων ρύπων. Με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι και τα εισοδήματα των πολιτών να παραμένουν καθηλωμένα (στις περιπτώσεις οικογενειών που έχουν έστω ένα μικρό μηνιαίο εισόδημα), η επιλογή φθηνών μέσων θέρμανσης μοιάζει μονόδρομος.

Το ξύλο είναι έτσι κι αλλιώς πολύ πιο φθηνό από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης. Ωστόσο, όταν η επιλογή του δεν γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της δημόσιας υγείας, τότε είναι αναμενόμενο να «σκαρφαλώνουν» οι αέριοι ρύποι σε ανησυχητικά επίπεδα και να μετατρέπεται κάθε βράδυ η πόλη σε θάλαμο αερίων.

Υπάρχουν μάλιστα πολλοί συμπολίτες μας που όχι μόνο καίνε ακατάλληλα ξύλα, αλλά ακόμη και υλικά που είναι βαμμένα και κατά συνέπεια εκπέμπουν εκτός από αέριους ρύπους και διοξίνες όταν καίγονται. Έτσι οι Βολιώτες και ιδίως τα μικρά παιδιά και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας καρδιολογικών ή αναπνευστικών παθήσεων εκτίθενται ακόμη περισσότερο σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον.

Η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από την αέρια ρύπανση είναι σωρευτική, δηλαδή πρέπει να εκτεθεί ο ανθρώπινος οργανισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανάλογες συνθήκες προκειμένου να φανούν τα πρώτα προβλήματα. Οσο δε μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση, τόσο πιο σοβαρά είναι τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν. Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ο φετινός θα είναι ο έκτος συνεχής χειμώνας που τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης θα παραμείνουν, όπως εκτιμάται, σε υψηλά επίπεδα.

Παρά τις παραινέσεις των επιστημόνων και τις διαρκείς παρεμβάσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, το καθεστώς περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει παγιωθεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξει. Οσο δεν βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και όσο δεν υποχωρούν οι τιμές των καυσίμων που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης θα είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι είμαστε άξιοι των επιλογών μας και δέσμιοι της οικονομικής δυσπραγίας. Οι συνέπειες όλων αυτών δεν θα αργήσουν να φανούν στη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου