Η πλέον κατάλληλη συγκυρία για διεκδικήσεις

η-πλέον-κατάλληλη-συγκυρία-για-διεκδι-827964

Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, ότι θα εξεταστεί το αίτημα αποζημίωσης των δακόπληκτων ελαιοπαραγωγών της περιοχής, είναι μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη. Είτε επειδή ο υπουργός αντελήφθη το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου, εξαιτίας της ολικής καταστροφής που προκάλεσε στη φετινή παραγωγή ο δάκος, είτε γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κατά παράδοση πολλά από τα αιτήματα, τα οποία τίθενται στις εκάστοτε κυβερνήσεις, τελικά ικανοποιούνται, το μείζον θέμα της αποζημίωσης των αγροτών του Πηλίου που ζουν από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς φαίνεται πως βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Κυρίαρχο ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια είναι να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης των αγροτών, όχι μόνο όταν καταστρέφεται η παραγωγή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ακόμη και όταν βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι εξαιτίας ασθενειών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με ψεκασμούς, ούτε με κάποιο άλλο μέσο, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν άλλωστε δεσμεύσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΕΛΓΑ, από την περιοχή της Αργαλαστής πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, αναφορικά στην ανάγκη αλλαγών στον σχετικό κανονισμό, καθώς το θέμα των αποζημιώσεων σε περίπτωση που οι ασθένειες αφανίσουν την αγροτική παραγωγή είχε τεθεί προτού ανακύψει το θέμα με τη φετινή ολική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο.

Το θετικό στοιχείο από τη συνάντηση των εκπροσώπων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι ο κ. Κόκκαλης δεσμεύτηκε να απαντήσει στο σχετικό αίτημα μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κλίμα για θετική απάντηση στο αίτημα των συνεταιριστών να καταβληθούν αποζημιώσεις στους δακόπληκτους παραγωγούς. Διαφορετικά, ο αρμόδιος υφυπουργός θα προσπαθούσε να αποφύγει την ανάληψη αυτής της δέσμευσης και θα παρέπεμπε το θέμα στις καλένδες. Προφανώς υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πηλίου. Αν αυτοί ενισχυθούν, θα ενισχυθεί και ο συνεταιρισμός που τους εκπροσωπεί. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές και για τις δύο πλευρές, όχι μόνο τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες.

Μένει λοιπόν στους συνεταιριστές να παρακολουθούν στενά το θέμα και να διατηρήσουν τις επαφές τους με τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φρόντισαν για την αρχική συνάντηση με τον κ. Κόκκαλη. Αλλωστε η τρέχουσα περίοδος είναι περίοδος παροχών από την κυβέρνηση που παίζει τα ρέστα της προκειμένου να μεταστρέψει το αρνητικό για την ίδια κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Ενδεχόμενη απόφαση για την οικονομική ενίσχυση μιας παραγωγικής τάξης που βρίσκεται σε απόγνωση, θα αποδείξει ότι η πολιτική των προεκλογικών παροχών έχει κάποιες φορές και ουσιαστικό χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου