Εκλογικό σκηνικό σε κλίμα σκανδαλολογίας

εκλογικό-σκηνικό-σε-κλίμα-σκανδαλολο-835627

Οσο παραμένει θολό το τοπίο στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση θα αναζητά εναλλακτικές στρατηγικές για τον προεκλογικό σχεδιασμό της. Οσο δηλαδή δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη μη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει μειώσεις τις συντάξεις σε ποσοστό 18% από την 1η Ιανουαρίου του 2019, τόσο ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα αναζητούν τρόπους ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να διατηρηθούν οι όποιες ελπίδες εκτιμάται από το Μαξίμου ότι υπάρχουν για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η επικείμενη πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που θα παραπεμφθούν πέντε πρώην υπουργοί Υγείας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης από την παρούσα κυβέρνηση, που μέχρι πριν από λίγους μήνες ποντάριζε στις παροχές και τις υποσχέσεις τη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος. Πλέον το σκηνικό πολώνεται επικίνδυνα με την καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας, λίγους μήνες προτού στηθούν κάλπες.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι χάνεται το στοίχημα της μη εφαρμογής του μέτρου για περικοπές στις συντάξεις ή ότι οι δανειστές θα ζητήσουν να επιλέξει ο πρωθυπουργός ανάμεσα στην περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των υποσχέσεων για φοροαπαλλαγές στη φετινή ΔΕΘ, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα των αντιμέτρων.

Εκτός και αν ο κυβερνητικός σχεδιασμός μέχρι τις εκλογές επικεντρωθεί και στην παροχολογία και στη σκανδαλολογία, έτσι ώστε να επιτευχτεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και να αποδυναμωθεί ο αντίπαλος και να πειστεί η κοινωνία ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιφέρει την κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

Αν δεν υπήρχαν ήδη υπόνοιες για άμεση ή έμμεση εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε υποθέσεις διαφθοράς, τότε ίσως αυτό το αφήγημα να μπορούσε να σταθεί. Σε συνδυασμό δε με τις παροχές που θα χορηγηθούν σε συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας, αυτό το κλίμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικούς πολιτικούς πόντους στην παρούσα κυβέρνηση. Από τη στιγμή όμως που οι υποσχέσεις τις οποίες έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός τελούν υπό την αίρεση των δανειστών και οι υποθέσεις διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό, της πώλησης βλημάτων στους Σαουδάραβες και οι καταγγελίες Καμμένου μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για χρηματισμό υπουργών από τον Τζ. Σόρος προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, δημιουργούν σκιές στο ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτης φοράς αριστεράς», τότε πολύ δύσκολα θα καταφέρει το Μέγαρο Μαξίμου να αντιστρέψει το σημερινό κλίμα.

Ακόμη και αν υλοποιηθεί τελικά το δόγμα Πολάκη, η πλειονότητα της κοινωνίας γνωρίζει ότι τις περισσότερες φορές οι προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές που συγκρότησε τα τελευταία χρόνια η Βουλή για τη διερεύνηση πιθανών σκανδάλων και υποθέσεων διαφοράς κατέληξαν σε αδιέξοδο, ενισχύοντας την κοινή πεποίθηση πως συστάθηκαν για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου