Οι δωρητές, οι δωρεές και η έλλειψη ενημέρωσης

οι-δωρητές-οι-δωρεές-και-η-έλλειψη-ενημ-836746

Ο Βολιώτης ευεργέτης Χαράλαμπος Τσιμάς έκανε για άλλη μια φορά αυτό που του επέβαλε η συνείδησή του και έλυσε ένα ακόμη πρόβλημα του Νοσοκομείου. Προσφέροντας πέντε καινούργια κρεβάτια στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, συνέδραμε στην αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού κρεβατιών που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ετσι αναβαθμίστηκε το επίπεδο των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους νεφροπαθείς και έγινε ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μιας από τις πλέον νευραλγικές κλινικές του Αχιλλοπουλείου.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς απέδειξε ξανά ότι διαθέτει οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά και είναι παρών όποτε τον χρειαστεί η τοπική κοινωνία. Ωστόσο, το μείζον για τους συνανθρώπους μας που υποβάλλονται έως και τρεις φορές την εβδομάδα σε αιμοκάθαρση δεν είναι η βελτίωση των υποδομών στις μονάδες τεχνητού νεφρού. Αυτό που χρειάζονται είναι μοσχεύματα, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το μαρτύριο της αιμοκάθαρσης.

Με αφορμή τη χθεσινή πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων, πρέπει να τονιστεί και πάλι το σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης που υπάρχει στη χώρα μας, αναφορικά στη δωρεά οργάνων. Η Ελλάδα εξακολουθεί και κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στον αριθμό των δωρητών οργάνων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών παραμένουν κορυφαία ζητούμενα στη συνολική προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των δωρητών οργάνων. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία η οποία αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα, στην Ελλάδα εξακολουθεί να μειώνεται ο αριθμός των δωρητών οργάνων, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεφροπαθών. Δυστυχώς, συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κοινωνία αναχρονιστικές απόψεις, προκαταλήψεις, φόβοι, αλλά κυρίως άγνοια για τη σημασία της δωρεάς οργάνων.

Το δώρο ζωής, όπως το έχουν ονομάσει οι συνάνθρωποί μας που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο μόσχευμα, μπορεί να καθυστερήσει έως και 12 χρόνια για κάποιον νεφροπαθή που βρίσκεται στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της ενημέρωσης είναι καθοριστικός, όπως άλλωστε και της Εκκλησίας. Επισημαίνουμε ότι όταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος ήταν στο «τιμόνι» της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο αριθμός των δωρητών οργάνων είχε σημειώσει ρεκόρ.

Εκτός όμως από την ενημέρωση του κόσμου, απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας, έτσι ώστε να επανδρωθούν τα δημόσια Νοσοκομεία με τον απαιτούμενο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να μη «φρενάρει» η διαδικασία προσφοράς οργάνων ακόμη και μεταξύ συγγενών επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι υποστελεχωμένο.

Το μείζον θέμα της δωρεάς οργάνων απαιτεί υπεύθυνους και συντονισμένους χειρισμούς, τόσο σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του κόσμου, όσο και στην κατάλληλη στελέχωση των δομών Υγείας. Αλλιώς η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να κατέχει μια ακόμη ντροπιαστική πρωτιά, ενώ οι συνάνθρωποί μας που διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή θα παραμείνουν δέσμιοι της άγνοιας και των προκαταλήψεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου