Η πιο κρίσιμη συνάντηση στην πολυετή περιπέτεια του Αλατά

η-πιο-κρίσιμη-συνάντηση-στην-πολυετή-π-837542

Είναι κατ΄ αρχήν θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του δημάρχου Νοτίου Πηλίου για συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της πολύπαθης επένδυσης στο νησάκι Αλατάς, απέναντι από τη Μηλίνα. Δεν συνηθίζεται η κεντρική εξουσία να αντιδρά τόσο γρήγορα σε ανάλογα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως όταν υπάρχουν ευθύνες της Πολιτείας για τα γραφειοκρατικά και όχι μόνο εμπόδια, τα οποία προκύπτουν σε κάθε επενδυτικό σχεδιασμό στη χώρα μας.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου την επόμενη εβδομάδα που θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος θα έχει την ευκαιρία να παραθέσει όλα τα στοιχεία της πολυετούς προσπάθειας αξιοποίησης του Αλατά, έτσι ώστε να τονωθεί οικονομικά η ευρύτερη περιοχή. Θα του παρουσιάσει επίσης τα εμπόδια που προκάλεσαν τόσο οι προσφυγές των οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ, όσο και το γραφειοκρατικό κατεστημένο που μέχρι σήμερα συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές.

Η εξαίρεση του Αλατά από το χωροταξικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών σε όλο το παραλιακό μήκος του Δήμου, προκάλεσε εύλογες υπόνοιες για το σοβαρό ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση περί ένταξης του Αλατά στην τρίτη ζώνη παραγωγικότητας. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου θα μπορέσει επίσης στη συνάντησή του με την ηγεσία το Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναπτύξει τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοικησης Θεσσαλίας να εγκρίνουν το ΣΧΟΟΑΠ για τον Αλατά, όπως επίσης και την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για το γεγονός ότι μια επένδυση, η οποία θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα μιας περιοχής με αναιμική ανάπτυξη, καρκινοβατεί εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια.

Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού τόσο σε ό,τι αφορά στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, όσο και στις «περίεργες» εξαιρέσεις του χωροταξικού σχεδίου, ειδικά για τον Αλατά. Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδιο Υπουργείο πρέπει στη συγκεκριμένη συνάντηση να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Είναι δηλαδή υπέρ της επένδυσης ή θα συνεχίσει στον δρόμο των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος που από το 1998 μέχρι σήμερα αδιαφόρησαν για την τύχη ενός επενδυτικού σχεδιασμού μείζονος σημασίας για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου;

Η φθίνουσα αγροτική παραγωγή και η τουριστική κίνηση ενός και μόνο μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουν το εισόδημα των μόνιμων κατοίκων. Τα χωριά της περιοχής ερημώνουν και οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Αν η Κυβέρνηση μας εκπλήξει και εμφανιστεί αποφασισμένη για την υλοποίηση της επένδυσης, η τοπική κοινωνία θα αποκτήσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγει από το σημερινό οικονομικό τέλμα. Αρκεί τα όσα συμφωνηθούν στην επικείμενη συνάντηση να γίνουν πράξη και να μην εισπράξει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου