ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο «Φλι-γκολ» σκοράρει και εκτός γηπέδου μιλώντας για το φινάλε της καριέρας του

ο-φλι-γκολ-σκοράρει-και-εκτός-γηπέδο-504258

Σύνθημα στα χείλη της ερυθρόλευκης εξέδρας τ’ όνομά του, αγαπημένο παιδί του φίλαθλου κόσμου του Ολυμπιακού Βόλου, που σε κάθε παιχνίδι και γκολ γνώριζε την αποθέωση, πραγματικός μαχητής εντός και εκτός γηπέδου, ο Κώστας Φλίγκος έκλεισε την επαγγελματική του καριέρα στο ποδόσφαιρο, στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε, τον Ολυμπιακό Βόλου.

Συνέντευξη στους

ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Καταγόμενος από τη Γαστούνη της Ηλείας, ο Φλίγκος είναι κάτοικος Βόλου και πάλι τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας μεταξύ των άλλων ομάδων θητεία αρχικά στη Νίκη Βόλου για έναν χρόνο στη Β’ Εθνική και έπειτα στον Ολυμπιακό Βόλου, τη σεζόν 2016-2017.

Την αγωνιστική χρονιά 2017-2018 μεταπήδησε στον ΓΣ Αλμυρού, ενώ τη φετινή αγωνιστική σεζόν παίκτης και πάλι των ερυθρόλευκων έκλεισε με το νταμπλ (πρωτάθλημα και Κύπελλο ΕΠΣΘ) την γεμάτη επιτυχίες και γκολ καριέρα του.

Ο πολύπειρος φορ, που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη θέση του… τερματοφύλακα, επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης πια, πραγματοποίησε έτσι τ’ όνειρό του, να πει το «αντίο» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην ομάδα, που αγάπησε και από την οποία αγαπήθηκε, τον Ολυμπιακό Βόλου.

Ο 34χρονος φορ μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ για τη φετινή σεζόν που τον σημάδεψε, αλλά στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με τον ίδιο να πανηγυρίζει με την υπόλοιπη ομάδα, την επιστροφή του Ολυμπιακού Βόλου στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στη Football League.

Αναφερόμενος αρχικά στο πώς πήρε την απόφαση να γυρίσει στον Ολυμπιακό, σημείωσε: «Την προηγούμενη χρονιά, πριν από τον Ολυμπιακό, ήμουν στον Αλμυρό. Προσωπικά, δεν ήθελα να φύγω από την ομάδα, ωστόσο κάποιες συγκυρίες με ανάγκασαν να το κάνω. Ηθελα να επιστρέψω ξανά στον Ολυμπιακό, είδα ότι πήγαινε να γίνει κάτι καλό, έγινε από τους ανθρώπους μια ικανοποιητική προσέγγιση προς το πρόσωπό μου και έτσι αποφάσισα να γυρίσω. Δεν ήταν δύσκολη απόφαση, δεν το σκέφτηκα λεπτό, ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό και γι’ αυτό ήρθα», ενώ πρόσθεσε:

«Είναι οριστικό, δε μπορώ να συνεχίσω άλλο σε επαγγελματικό επίπεδο. Ηθελα να συνεχίσω, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι δύσκολο. Ετσι, σταματώ το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον επαγγελματικά».

Μιλώντας για το τέλος της καριέρας του μέσα σε αποθέωση και με την κατάκτηση δύο τίτλων, τονίζει ότι όταν επέστρεφε και πάλι στους ερυθρόλευκους δεν είχε σκεφτεί ότι τον περίμεναν τέτοιες στιγμές, κάνοντας ταυτόχρονα και τον απολογισμό της σεζόν: «Δεν είχα σκεφτεί ένα τέτοιο τέλος, που εν τέλει ήταν το καλύτερο για την ομάδα. Είχα δει όμως από πριν τις κινήσεις που γίνονταν από τους ανθρώπους και το είδα ως μια πολύ καλή ευκαιρία να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, με ένα πρωτάθλημα. Φέτος, μου μένουν χαρές και όχι λύπες. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία, κάναμε μόλις μια ήττα. Για εμένα, ήταν πολύ ευχάριστο να σταματήσω με ένα νταμπλ και αυτό με γεμίζει ως άνθρωπο».

Με 19 γκολ σε 26 συμμετοχές, η αγωνιστική περίοδος 2016-17 για τον Κώστα Φλίγκο στην ιστορική ομάδα του Βόλου μπορεί προσωπικά να ήταν επιτυχημένη, ωστόσο ο Ολυμπιακός τερμάτισε 3ος και δεν κατάφερε να προβιβαστεί στη Football League. Συγκρίνοντας εκείνη τη σεζόν και την φετινή, ο ίδιος τονίζει τις διαφορές, που οδήγησαν και πάλι φέτος την ομάδα του Βόλου σε επαγγελματικές κατηγορίες: « Την πρώτη χρονιά ξεκινήσαμε πολύ καλά, είχαμε πολύ καλή ομάδα, αλλά κάπου το χαλάσαμε. Περάσαμε δεύτεροι κάποια στιγμή, αλλά δεν ήμασταν οικογένεια και γι’ αυτό δεν πήραμε πρωτάθλημα. Ηταν κάτι που είχαμε φέτος, ήμασταν όλα τα παιδιά μαζί, σε άψογο κλίμα και σχέσεις και δεν φέρναμε τα προβλήματά μας στο γήπεδο. Σαφώς, καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να είχε τα δικά του, αλλά έμεναν μέσα στα αποδυτήρια. Αυτό πριν από δύο χρόνια δεν το είχαμε και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ χάσαμε και το πρωτάθλημα».

Ο Φλίγκος περιγράφοντας τις συνθήκες όταν ήρθε στους ερυθρόλευκους και μετά από θητεία στη Νίκη Βόλου και το πώς τον δέχτηκαν οι φίλαθλοι διηγείται: «Οταν ήρθα στον Ολυμπιακό, την πρώτη χρονιά, οι φίλαθλοι με «αποδέχτηκαν», καθώς ήμουν και στη Νίκη παλιότερα και είναι γνωστή η κόντρα, σε όλα τα επίπεδα, που υπάρχει μεταξύ των δύο σωματείων. Είχα και κάποιες αποδοκιμασίες, αλλά μόνο από μερικούς φιλάθλους μεμονωμένα. Δε με πτόησαν όμως, καθώς είχα εγωισμό μέσα μου και είπα στον εαυτό μου ότι ήρθα στον Ολυμπιακό για να πετύχω. Εβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου, ήθελα ν’ αποδείξω ότι δεν είμαι «γυρολόγος», όπως με λένε κάποιοι, ότι είμαι επαγγελματίας και ότι σε όποια ομάδα θα μου έκανε καλύτερη πρόταση, σε αυτή θα πήγαινα. Εν τέλει, σαν Κώστας Φλίγκος πέτυχα το στόχο μου, καθώς αναδείχθηκα σε πρώτο σκόρερ, σκόραρα 19 τέρματα, βοήθησα τα μέγιστα στην ομάδα και μ’ αγάπησε ο κόσμος και τον αγάπησα και μέσα από τον κόσμο δέθηκα τόσο πολύ με αυτή την ομάδα».

Μιλώντας για την απόφασή του να φύγει από την ομάδα για να παίξει στον Αλμυρό, όπου σημείωσε 15 γκολ, όντας και πάλι πρώτος σκόρερ της, υπογράμμισε: «Ηθελα πολύ να μείνω και την επόμενη χρονιά στον Ολυμπιακό, ωστόσο, όπως προείπα, οι συγκυρίες δε με άφησαν και επειδή όταν δε μου αρέσει κάτι, φεύγω, αναγκάστηκα να το κάνω και σε αυτή την περίπτωση. Το καλοκαίρι, πριν πάω στον Αλμυρό, είχα αρκετές προτάσεις από ομάδες σε όλη την Ελλάδα, με αρκετά καλά λεφτά. Τότε, με προσέγγισε ο Στέλιος Βούλγαρης, μου έκανε μία πρόταση, την οποία αρχικά αρνήθηκα, καθώς ο Αλμυρός δεν ήταν μια ομάδα, που θα πρωταγωνιστούσε. Μετά μου έγινε νέα πρόταση, που περιελάμβανε και καλά λεφτά, οπότε συζητώντας το και με τη γυναίκα μου αποφασίσαμε να το κάνουμε».

Ο ίδιος ήθελε διακαώς να επιστρέψει τη φετινή σεζόν στον Ολυμπιακό Βόλου και παραδέχεται: «Με τους ανθρώπους του Αλμυρού μιλούσα. Τους είχα πει ότι αν κάνει κάτι καλό ο Ολυμπιακός, θα φύγω μόνο γι’ αυτόν. Αλλιώς θα έμενα στον Αλμυρό, έτσι κ’ αλλιώς με ήθελαν και πάλι. Από τη στιγμή που με προσέγγισε ο Ολυμπιακός, δε μπορούσα να αντισταθώ».

Μάλιστα, σε μια κατάθεση ψυχής, σημειώνει ότι στο τελευταίο παιχνίδι εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα σε ΓΣΑ και Ολυμπιακό, παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσουν οι ερυθρόλευκοι πάση-θυσία, δεν έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του, κάτι για το οποίο είχε μιλήσει στους ανθρώπους του Αλμυρού: «Εκείνο το τελευταίο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός το ήθελε, καθώς εκκρεμούσε και μία ένσταση. Είχα μιλήσει με τους ανθρώπους του Αλμυρού από την αρχή και τους είχα πει, ότι και να έμπαινα μέσα στο παιχνίδι, δε θα έπαιζα σύμφωνα με τις δυνατότητές μου. Και αυτό γιατί δε μπορούσα να ρίξω μια ομάδα, με την οποία έχω δεθεί. Μπήκα στο παιχνίδι, αλλά δε μου πήγαινε η καρδιά μου να πάω μπροστά, να προσπαθήσω για γκολ. Είμαι ξεκάθαρος, μιλάω πάντα ανοιχτά, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και γι’ αυτό έχω κάνει αυτά που έχω κάνει ως τώρα».

Αγνωστες πτυχές της θητείας του στη Νίκη, στην οποία χάρισε χρωστούμενα χρήματα τα οποία ποτέ δεν διεκδίκησε, αποκαλύπτει ο χαρισματικός επιθετικός: «Στη Νίκη έπαιξα για ένα χρόνο. Εδωσα τα πάντα εκεί και για να το μάθει ο πολύς κόσμος που με βρίζει, χάρισα χρήματα στην ομάδα, περίπου 11.000 ευρώ, παραιτήθηκα από τη διεκδίκησή τους, ενώ μου υποσχέθηκαν ότι θα μου τα δώσουν και δεν είπα τίποτα. Τη Νίκη Βόλου την αγάπησα, αλλά στεναχωρήθηκα όταν πήγα στην «Κλούβα» και 4.000 κόσμου με βρίζανε, γιατί εγώ είχα δώσει και την ψυχή μου γι’ αυτήν την ομάδα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, ήρθα στον Ολυμπιακό και πιστεύω ότι αγαπήθηκα πιο πολύ».

Ξαναγυρίζοντας στην αγωνιστική χρονιά που ολοκληρώθηκε, ο Φλίγκος αναφέρθηκε και στον προπονητή της ανόδου, τον Περικλή Αμανατίδη και τη συνεργασία τους: «Οταν ήρθα στον Ολυμπιακό είχαμε μιλήσει με τον Περικλή Αμανατίδη. Ξέρει να σου παίρνει το 100%. Ξέρει από ποδόσφαιρο, ξέρει πότε να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη και πότε να τον ξεκουράσει. Με την εμπειρία του, είχε πάρει 2 σέντερ-φορ, εμένα και το Βασίλη (σ.σ. Σαχινίδη). Φέτος, είπα ότι θέλω να πάρω το πρωτάθλημα κι ας παίζω 5 λεπτά. Οταν έπρεπε να μείνει για μήνες εκτός ο Βασίλης, πήρα την ευκαιρία μου και πιστεύω ότι και ο προπονητής μου δικαιώθηκε. Στα αποδυτήρια ήταν δίκαιος, ξέρει από πρωταθλητισμό, με 9 πρωταθλήματα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και νομίζω το ότι κατακτήσαμε τον τίτλο είναι σε μεγάλο βαθμό κατόρθωμα και του Περικλή Αμανατίδη».

Εξάλλου, μιλώντας για τα συστατικά που οδήγησαν στον τίτλο και την άνοδο τον Ολυμπιακό υπογραμμίζει: «Η διοίκηση έκανε την καλύτερη επιλογή για τον προπονητή, ξεκινώντας αρχικά από τον προπονητή και πηγαίνοντας προς τους παίκτες. Φέτος, όμως, το μεγάλο ατού και η επιτυχία ήταν η συμπεριφορά των παιδιών, κάτι που δεν το έχω ξανασυναντήσει».

Συγκινημένος, ο Κώστας Φλίγκος μιλά και για την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του, αλλά και τα επόμενά του βήματα, που θα είναι κοντά στην ομάδα: «Μου το έλεγαν και τα νέα παιδιά, όταν έκανα ζέσταμα ένα γήπεδο ξεσηκωνόταν. Με αγάπησε ο κόσμος του Ολυμπιακού, όπως τον αγάπησα και εγώ και θα συνεχίσω να το κάνω. Επιπλέον, θα βρίσκομαι κοντά στον Ολυμπιακό, όπως μπορώ. Με γέμισε σαν άνθρωπο. Ο Ολυμπιακός Βόλου αναγνωρίζει και ανταποδίδει με ένα χειροκρότημα. Αυτό το χειροκρότημα, σα να μου έδωσε όλα τα δισεκατομμύρια», για να συνεχίσει: «Στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι, είχε πάρει το λόγο ο Στάθης Ρόκας και εγώ. Είχα τονίσει τότε ότι είχα αφήσει κάτι στη μέση και ερχόμουν να το ολοκληρώσω. Αυτός ήταν και ο αυτοσκοπός μου φέτος, το πρωτάθλημα».

Αναφερόμενος και στο πώς και σε ποια σημεία κρίθηκε ο τίτλος, σημειώνει: «Στα νέα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα είχαμε περάσει τη φιλοσοφία του τι σημαίνει ντέρμπι μεταξύ Νίκης και Ολυμπιακού Βόλου. Στο πρώτο παιχνίδι πολλά από τα παιδιά βγήκαν έξω και κοίταγαν τον κόσμο, γιατί δεν είχαν ξαναζήσει τέτοια ατμόσφαιρα. Οταν ξεκίνησε το παιχνίδι, θυμάμαι χαρακτηριστικά είχαμε μπει λες και είμαστε η Μπαρτσελόνα. Τελείωσε το παιχνίδι, στο 0-0 και λέγαμε μέσα μας ότι δε μπορούσε να μας κερδίσει αυτή η Νίκη, λόγω του ότι ως εμφάνιση ήμασταν ανώτεροι. Στο Κύπελλο, το υπέρ μας σκορ πήγε να πάρει διαστάσεις, αλλά λόγω συγκυριών έληξε 3-2. Είπαμε ξανά, ότι δε γίνεται να χάσουμε από την Νίκη -που ήταν καλή ομάδα φέτος- με τον τρόπο που παίζαμε εμείς. Στο τρίτο, μεταξύ μας, παιχνίδι προηγηθήκαμε νωρίς και νομίζω μετά δεν απειληθήκαμε σε καμία περίπτωση. Ημασταν καλύτερη ομάδα, σε όλους τους τομείς».

Ξεσπαθώνοντας μάλιστα, για όσους μιλούν για πέναλτι υπέρ των ερυθρόλευκων που έκριναν το πρωτάθλημα τονίζει: «Οσον αφορά τα πέναλτι, εμείς πήραμε 15-16, η Νίκη όμως πήρε γύρω στα 12-13. Σε εμάς υπάρχουν και εξώφθαλμες περιπτώσεις που μπορώ να θυμηθώ και δε δόθηκαν, είτε στο Φωκικό, είτε στα Μετέωρα και μας στοίχησαν βαθμούς. Η καλύτερη απάντηση σε όσους λένε για τα πέναλτι, είναι τα μεταξύ μας παιχνίδια με τη Νίκη και τα αποτελέσματα σ’ αυτά. Επιπλέον, πιστεύω ξεκάθαρα ότι από την αρχή ως το τέλος ο τίτλος θα κρινόταν ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Νίκη, τις ομάδες που από την αρχή ήταν ένα επίπεδο πάνω από τις υπόλοιπες και στα μεταξύ τους παιχνίδια».

Συμπληρώνοντας τη σκέψη του, ο Φλίγκος θεωρεί σημαντικό και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πορεύτηκε με έναν προπονητή ως το τέλος της σεζόν, ενώ η Νίκη με περισσότερους: «Η διοίκηση είχε πει ότι δεν αλλάζει ο προπονητής, κάτι που έγινε στην πρώτη μου χρονιά και ήταν πολύ κακό. Οταν έχεις ξεκινήσει προετοιμασία, όπως έγινε με τη Νίκη και τον Μπούις και ξαφνικά έρχεται ένας άλλος, δεν μπορεί να προσαρμοστεί κατευθείαν, θέλει χρόνο. Η Νίκη έπειτα κέρδιζε, ωστόσο υπήρχε αμφισβήτηση στον προπονητή, έφυγε, ήρθε κάποιος άλλος, αλλά μέχρι να προσαρμοστεί πέρασε και άλλος πολύτιμος χρόνος. Θεωρώ ότι όταν πας για πρωτάθλημα, πρέπει να δείχνεις εμπιστοσύνη στον προπονητή».

Μπορεί να προβιβάστηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες, ωστόσο ο Ολυμπιακός δε γνωρίζει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται, λόγω της αναδιάρθρωσης και του νέου χάρτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που επηρεάζει αρνητικά τη Βολιώτικη ομάδα, λόγω του ότι η Football League θα είναι… η νέα Γ’. Κάτι που πικραίνει τον 34χρονο επιθετικό, που σημειώνει: «Με στεναχωρεί γιατί κάναμε τόσο κόπο και με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, δεν ξέρει ακόμα ο Ολυμπιακός σε ποια κατηγορία θα παίξει. Είναι κρίμα να παίζει πάλι στη Γ’ Εθνική, όταν κάποιος παίρνει πρωτάθλημα, πρέπει και ν’ ανεβαίνει. Δε ξέρω τι σκεπτικό έχουν, αλλά είναι άδικο, για όλες τις ομάδες που παίρνουν το πρωτάθλημα. Λένε ότι θα παίξουμε μπαράζ. Πως θα παίξει μια ομάδα μπαράζ όταν έχει να αγωνιστεί από τα μέσα Απριλίου;».

Το ποδόσφαιρο του έδωσε πολλές χαρές, λύπες, φιλίες ωστόσο, όπως ο ίδιος ομολογεί, ο Βόλος είναι το δικό του λιμάνι: «Στον Βόλο βρήκα το σπίτι μου. Τον αγαπώ πολύ και θα μου έλειπε, αν κάποια στιγμή χρειαζόταν να φύγω».

Ο Κώστας Φλίγκος δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον κόσμο της ομάδας, καλώντας τον να είναι δίπλα της και να τη στηρίζει πάντοτε, αλλά και τους συμπαίκτες του και τη διοίκηση της ομάδας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο, πρώτα απ’ όλα, που ήταν δίπλα μας και θέλω να του ζητήσω να είναι δίπλα στην ομάδα, γιατί έρχονται καλύτερα χρόνια στον Ολυμπιακό Βόλου. Οι φίλαθλοι έχουν πικραθεί, έχουν ακούσει πολλά ψέματα, στις αρχές δίναμε παιχνίδια χωρίς πολύ κόσμο, ωστόσο πρέπει να ξαναμαζευτούν, να βοηθούν την ομάδα, να έρχονται στο γήπεδο ώστε να επιτευχθούν όλα αυτά που είχαν επιτευχθεί μερικά χρόνια πριν. Είναι δύσκολα, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ευχαριστούμε τη διοίκηση, εγώ ευχαριστώ και τους συμπαίκτες μου, μιλάω με τα περισσότερα παιδιά, γιατί μου έδωσαν μια μεγάλη χαρά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου