ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μαθητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στην Σουηδία

μαθητές-του-γυμνασίου-στεφανοβικείο-524033

Μέσω του προγράμματος Erasmus Plus

Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA2 με τίτλο «The Odyssey revisited: Teaching European values in a divided continent», έλαβε μέρος στη 3η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Σουηδίας, στην πόλη Skövde, από τις 7 μέχρι τις 13 Απριλίου 2019. Στη δράση αυτή πήραν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας ενός διαδραστικού ψηφιακού comic έξι κεφαλαίων, όσες και οι χώρες, με ρεαλιστικό σενάριο. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας Σύριος πρόσφυγας που ονομάζεται Ody και είναι εμπνευσμένος από την Οδύσσεια του Ομήρου, περιπλανάται στις χώρες των έξι εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου στην πατρίδα του. Κάθε κεφάλαιο του comic αναδεικνύει τις Ευρωπαϊκές αξίες που αποτελούν το συνεκτικό ιστό της Ευρωπαϊκής ένωσης. Τελικός προορισμός του ήρωα η Σουηδία που και στην πραγματικότητα είναι Γη της Επαγγελίας για τους πρόσφυγες καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία χορήγησε άδεια παραμονής, το 2013, σε όλους τους Σύριους πρόσφυγες.

Μαθητές από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία παρουσίασαν το δικό τους κεφάλαιο στο κόμικ ολοκληρώνοντας έτσι την ιστορία του φανταστικού ήρωα ο οποίος καταφέρνει να επανενωθεί με την οικογένεια του στη Σουηδία μετά από πολλές περιπέτειες. Οι μαθητές όλων των χωρών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πρόσφυγες και μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων καθώς η πόλη Skövde πρωτοστατεί σε προγράμματα ενσωμάτωσης νέων μεταναστών. Άκουσαν τις προσωπικές τους ιστορίες, τα τραυματικά τους βιώματα και μίλησαν μαζί τους για τις ελπίδες και τα όνειρά τους στην Σουηδία.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Στεφανοβικείου επισκέφτηκαν την πόλη του Γκέτεμποργκ το οποίο διαθέτει μια ευρεία συλλογή πολιτιστικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων και μουσείων και απόλαυσαν τον Βοτανικό Κήπο που θεωρείται ένας από τους αξιοσημείωτους βοτανικούς κήπους στην Ευρώπη. Επίσης επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα Στοκχόλμη, που από πολλούς θεωρείται «Βενετία του Βορρά» αφού είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, με παλάτια, κήπους, εκκλησίες επιβλητικού μεγέθους και ένα πλήθος από Μουσεία και γέφυρες. Στο μουσείο Vasa θαύμασαν το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας. Είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, καθιστώντας το ένα μοναδικό κόσμημα τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Άγκυρα της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου