ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πανηγύρι του Αη Γιώργη και αναβίωση εθίμου στο Κεραμίδι

πανηγύρι-του-αη-γιώργη-και-αναβίωση-εθ-537576

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου τιμά τον πολιούχο του χωριού, Άγιο Γεώργιο Τροπαιοφόρο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αναβιώνοντας το πανηγύρι που γινόταν τα παλιά χρόνια ανήμερα της γιορτής του, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, θεμελιώθηκε το 1787, είναι ρυθμού Βασιλικής, με χαγιάτι γύρω-γύρω και στέγη που καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες. Έχει πετρόχτιστο καμπαναριό και αυλόγυρο με μαγευτική θέα στο Αιγαίο.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Κεραμίδι, καθώς πέρα από την πνευματική κατάνυξη διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο της παρασκευής του παραδοσιακού φαγητού πλιγούρι, χάρη στην εθελοντική προσφορά και τη μεγάλη αγάπη των κατοίκων του χωριού στον προστάτη Άγιο τους. Το εμβληματικό πλέον για το Κεραμίδι «φαγητό του Αγίου», παρασκευάζεται από μείγμα αιγοπρόβιων και μοσχαρίσιων κρεάτων, προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού και αλεσμένο σιτάρι, σε μεγάλα καζάνια, στο χαγιάτι πίσω από την εκκλησία. Μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράζεται στους ντόπιους και στους επισκέπτες του χωριού, οι οποίοι μ`αυτόν τον τρόπο παίρνουν την ευλογία του Αγίου.

Τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι, μαζεύονταν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και σε μικρές παρέες έτρωγαν και έπιναν, πλιγούρι και άλλα εδέσματα και στη συνέχεια τραγουδούσαν και χόρευαν με τη συνοδεία μουσικής που έπαιζαν ντόπιοι οργανοπαίχτες.

Αυτό το έθιμο επιθυμεί να αναβιώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμιδίου την Δευτέρα 29 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης θα ακουστεί μετά από πολλά χρόνια από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού «το τραγούδι» του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με το θρύλο ένας δράκος φύλαγε το πηγάδι από το οποίο οι κάτοικοι της χώρας πίνανε νερό.

Το άγριο θηρίο δεν άφηνε κανένα να πάρει νερό αν δε του δίνανε κάθε πρωί να φάει έναν συνάνθρωπό τους μετά από κλήρωση. Από αυτό δε γλίτωσε ούτε και η μονάκριβη κόρη του Βασιλιά. Τότε ο λαός προσευχήθηκε στον Άγιο Γεώργιο να τους βοηθήσει να γλιτώσουν από αυτή την πληγή. Ο Αγιος «των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των φτωχών υπερασπιστής», άκουσε τις ικεσίες τους και σκότωσε το δράκο με το σπαθί και το κοντάρι του.

Στη συνέχεια η νεοσύστατη παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου θα μας παρουσιάσει τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας και στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης θα ακούσουμε Κεραμιδιώτικα τραγούδια από τους ηλικιωμένους και την χορωδία τα οποία και θα χορευτούν από τμήματα του Συλλόγου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με γενικό χορό.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι μουσικολόγοι δάσκαλοι Δημήτρης και Στέφανος Τραγουδάρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου