ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενα κοτέτσι με διαφορά… από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου

ενα-κοτέτσι-με-διαφορά-από-το-επαλ-βελ-615279

Βρέθηκε στην 1η θέση του περιφερειακού διαγωνισμού ρομποτικής της WROHellas

Την 1η θέση στη βαθμολογική κατάταξη μεταξύ των ομάδων Λυκείων της περιφέρειας Θεσσαλίας κατέκτησε η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής του Επαγγελματικού Λυκείου Βελεστίνου στον περιφερειακό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής του οργανισμού WROHellas, που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στα Τρίκαλα.

Η ομάδα «Rooster Kids» των μαθητών του ΕΠΑΛ Βελεστίνου παρουσίασε στον διαγωνισμό ολοκληρωμένο project με τίτλο «Αειφορική διαχείριση περιβάλλοντος χώρου ορνιθώνα» και κατάφερε να πρωτεύσει σε επίπεδο περιφέρειας Θεσσαλίας στην ανοιχτή κατηγορία Λυκείου «Smart Cities» του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς WROHellas και STEMRobotics Academy.

Η ιδέα και η υλοποίηση του έργου εντάσσεται στη διαγωνιστική θεματολογία «Ορθολογική διαχείριση χρήσεων γης αγροτικών περιοχών» και έχει να κάνει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφερόμενου ορνιθώνα, που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης βοσκής στα φιλοξενούμενα πουλερικά, αν και «σταυλιζόμενα». Πρόκειται δηλαδή για ένα συνηθισμένο κοτέτσι που φιλοξενεί πουλερικά, με την ιδιαιτερότητα ότι μεταφέρεται κάθε φορά σε χώρο όπου υπάρχει φρέσκο γρασίδι, ώστε τα πουλερικά να τρέφονται σαν να είναι ελεύθερα.

Βεβαίως η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ρομποτικού αυτοματισμού, ο οποίος είναι σε θέση αφενός μεν να αντιλαμβάνεται την αλλαγή στον περιβάλλοντα χώρο του ορνιθώνα, αφετέρου δε να τον μετακινεί αυτόματα σε νέο χώρο όπου υπάρχει καινούριο, ανεπτυγμένο γρασίδι.

Η μακέτα που κατασκευάστηκε από τους μαθητές αναπαριστά σε μικρογραφία τον αυτοματισμό της μετακίνησης του ορνιθώνα και αποτελείται από επιφάνεια κίνησης του ρομπότ και μετακινούμενη κάτω επιφάνεια που προσομοιάζει την αλλαγή στο χρώμα του εδάφους. Το μοντέλο υποστηρίζεται από ρομποτικό σύστημα EV3 Mindstorms και μικροελεγκτή Arduino. Και τα δύο συστήματα συναρμολόγησε και προγραμμάτισε η ομάδα στο εργαστήριο πληροφορικής του ΕΠΑΛ.

Η ομάδα ρομποτικής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου που εκπροσώπησε το σχολείο στον διαγωνισμό αποτελείται από τις μαθήτριες Αθηνά Ζενίδη, Τζένη Κουκουτσέλου, Αναστασία Περιστεροπούλου, Φένια Στεργιούλα των τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας – Διοίκησης. Στην υλοποίηση του project συνέβαλαν και οι μαθήτριες Μαρία Μπαντίδου, Σπυριδούλα Σανίδα, Αλεξάνδρα Τάχου, καθώς και μαθητές του τομέα Γεωπονίας του σχολείου.

Την προπόνηση της ομάδας ανέλαβε και πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός του σχολείου Μαρία Συκοπούλου, κλάδου Πληροφορικής.

Η ομάδα ρομποτικής του ΕΠΑΛ απέσπασε τέλος βραβείο πρόκρισης για τον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 – 24 Φεβρουαρίου.

Ο διευθυντής, η προπονήτρια και ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑΛ Βελεστίνου συγχαίρουν από καρδιάς τους μαθητές για τη διάκρισή τους και τους εύχονται συνεχείς επιτυχίες στη ζωή τους με υλικές, αλλά και ηθικές ανταμοιβές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου