ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τεκμήρια του Ρήγα στη γενέτειρά του

τεκμήρια-του-ρήγα-στη-γενέτειρά-του-624593

Στο Βελεστίνο η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) πρόσωπα -Μία άλλη ανάγνωση του χάρτη»

H πρώτη έκθεση με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) πρόσωπα – Μία άλλη ανάγνωση του χάρτη» εγκαινιάζεται στο Βελεστίνο την 1η Μαρτίου μετά από ενέργειες του δημάρχου Δημήτρη Νασίκα, προς την προϊσταμένη της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ Αικατερίνη Νάστα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή το 1797 στη Βιέννη, ένα αντίτυπο της οποίας (από τα λίγα σωζόμενα των 1.220 αντιτύπων που τυπώθηκαν) φυλάσσεται στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της ΒΚΠ ΑΠΘ.

Για πρώτη φορά εκτίθενται μαζί έξι αντίτυπα της Χάρτας, τριών τυπολογιών, με έμφαση στη «Χαρτογραφία της Χάρτας του Ρήγα» και στα αινίγματά της, από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη ΒΚΠ ΑΠΘ, την Τράπεζα της Ελλάδος (2 Χάρτες), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου και το ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.

Οι έξι Χάρτες συνοδεύονται από τον πίνακα της Ελλάδος του Ανθιμου Γαζή (Βιέννη, 1800), 20 εκθεσιακές ερμηνευτικές ενότητες, ψηφιακές προβολές και βίντεο, έκθεση επιλεγμένων σχετικών βιβλίων από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΒΚΠ ΑΠΘ.

Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κ.ά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και τη σχεδίασε ο Ρήγας και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου