ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Γιορτάζει η ιστορική εκκλησία στο Βένετο

γιορτάζει-η-ιστορική-εκκλησία-στο-βέν-641641

Τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Χριστού γιορτάζει η Εκκλησία το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη μέρα πανηγυρίζει ο φερώνυμος ναός στο Βένετο, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού ανακοινώνει ότι την παραμονή της εορτής Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ. θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός.

Ανήμερα της εορτής το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία, κήρυγμα και περιφορά τους αγίας εικόνας, προεξάρχοντος του καθηγούμενου της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Φλαμουρίου), πανοσιολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Συμεών Αναστασίου. Τέλος θα ακολουθήσει η ετήσια τελετή κοπής της πίτας.

Ιστορικός ναός

Ο ιερός ναός χτίστηκε περί το 1750 – 1760 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής και τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου 1767, όπως αναγράφει εντοιχισμένη λιθανάγλυφη πλάκα στο πίσω μέρος του ιερού.

Ο ναός έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, (Φ.Ε.Κ. 1080/τεύχος δεύτερο/31 12 1982), ως χαρακτηριστικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Διαθέτει λιθανάγλυφα κοσμήματα, εντοιχισμένα πινάκια, στέγη με σχιστόπλακες, τέμπλο ξυλόγλυπτο σπάνιας λαϊκής τέχνης, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του ιερού, ξυλόγλυπτο μεγάλο σταυρό στο κέντρο του τέμπλου, Ιερό Ευαγγέλιο χρυσόδετο, χειρόγραφο, με διαμαντένιες πέτρες που στο εξώφυλλό του απεικονίζονται θρησκευτικές παραστάσεις της Εκκλησίας και αποτελεί ιερό κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, όπως και πολλά άλλα ιερά σκεύη, άγιο ποτήριο, βιβλία και εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, πίνακες του 18ου αιώνα ακόμη και στέφανα για τους μελλόνυμφους.

Οι δυόμιση αιώνες που πέρασαν, αλλά και οι καταστροφές που σημειώθηκαν στο χωριό, κυρίως από τους βομβαρδισμούς τα έτη 1940 -΄43 είχαν αφήσει έντονα τα σημάδια τους.

Με τις ενέργειες των φορέων, Συλλόγου και Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προπάντων όμως με προσωπική εργασία των κατοίκων και από το υστέρημά τους εξοικονομήθηκαν χρήματα για τις επισκευές που ακολούθησαν.

Τον Αύγουστο του 2017 ολοκληρώθηκαν οι θεματικές και επετειακές εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του ναού.

Πραγματοποιήθηκε μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις με απώτερο σκοπό να τιμηθεί η συγκινητική αυτή ιστορική συγκυρία και διαδρομή, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστό το μνημείο. Το αποτέλεσμα ήταν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και οι λοιποί τοπικοί φορείς με τη διοργάνωση των τιμητικών εκδηλώσεων να αναδείξουν την ιστορία του Βενέτου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική διαδρομή ολόκληρης της περιοχής, αλλά και τον σεβασμό που τρέφουν οι κάτοικοι στα μνημεία και τη λαϊκή δημιουργία.

Επιπλέον κατέδειξαν ότι τα 250 χρόνια από τα θυρανοίξια του ιερού ναού δεν αποτελούν μόνο ένα συμβατικό ορόσημο.

Συμπυκνώνουν την ιστορία και τη διαδρομή που διήνυσε ολόκληρη η Ελλάδα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, την απελευθέρωση του έθνους και όλους τους νεότερους χρόνους μέχρι τις μέρες μας.

Εχει λοιπόν την υποχρέωση η τοπική κοινωνία αυτή την κληρονομιά όχι μόνο να την αναδείξει και να τη διαφυλάξει, αλλά και να την παραδόσει στις γενιές που έρχονται.

Χρήστος Γαλάτος

εκκλησιαστικός σύμβουλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου