ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προβληματισμός για το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία

προβληματισμός-για-το-υδατικό-έλλειμ-646712

Την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα υδατικά της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση έργων του Αχελώου» υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας στην έδρα του Δήμου στο Βελεστίνο.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ζητήματα και προβλήματα που υφίστανται σε επίπεδο Θεσσαλίας, ενώ, όπως προέκυψε, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ανάπτυξη στην περιφέρεια, πέρα από το δίπολο Βόλου-Λάρισας.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του Δήμου και στις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στην επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν στον κ. Νασίκα τον προβληματισμό τους σχετικά με το υδατικό έλλειμμα που παρατηρείται στη Θεσσαλία και με την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ενώ σημειώνουν πως το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας γίνεται αντιληπτό μέσα από το συμπλοκή: Γεωργική παραγωγή, Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αποθήκευση ενέργειας για ενίσχυση της χρήσης ΑΠΕ και απεξάρτησης από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και Προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας τη ρύπανση των υδροφορέων και διασώζοντας του υπόγειους υδροφορείς.

Επίσης ανέφεραν πως θα πρέπει να είναι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του ΥΗ έργου Μεσοχώρας, η επανεκκίνηση των διαδικασιών για τα έργα Συκιάς – σήραγγας, η άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή καταρρεύσεων στα εγκαταλειμμένα εργοτάξια, η εκπόνηση νέου, σύγχρονου και μακρόπνοου προγράμματος ανάπτυξης της Γεωργίας, η εφαρμογή των μέτρων – δράσεων και των συμπληρωματικών έργων ταμίευσης που προβλέπονται στο Σχέδιο Διαχείρισης, ο συστηματικός περιορισμός των υπερκαταναλώσεων νερού στη Γεωργία, η οικολογική προστασία των υδροφορέων – οικοσυστημάτων κ.ά.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επαφών της επιτροπής με τα κόμματα, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ Βαθμού, τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, επιδιώκοντας την κοινή δράση, με στόχο να παρακαμφθούν εμπόδια.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρ. δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντής, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος, το μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ και πρ. γραμματέας ΤΕΕ /Κ –Δ Θεσσαλίας Τάσος Μπαρμπούτης και ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Μπαρμπούτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου