ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα δεσποζόμενα -αδέσποτα ζώα στο Βελεστίνο

ενδιαφέρουσα-ημερίδα-για-τα-δεσποζόμ-710034

Άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα δεσποζόμενα-αδέσποτα ζώα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην κατάμεστη από μαθητές αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και το Α.Τ. Βελεστίνου, με στόχο την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων, καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και βασανισμού ζώων.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, τους ομιλητές και τους ζωόφιλους αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Δήμου και τόνισε: «Ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο όλο πρόβλημα. Το βασικότερο βήμα είναι η συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κατοχή ενός ζώου. Μεγάλο πρόβλημα εξάλλου αποτελεί και η εγκατάλειψη πολλών ζώων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην περιοχή του Δήμου από αγνώστους.

Ο κ. Νασίκας κάλεσε τους μαθητές να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές αν υποπέσει στην αντίληψή τους φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη πράξη οργανωμένο έγκλημα.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου ενημέρωσε για το πρόγραμμα στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού αδέσποτων που υλοποιεί ο Δήμος, καθώς και για το πρόγραμμα υιοθεσίας ζώων. «Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των εθελοντών φιλόζωων και πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας των αδέσποτων ζώων» επισήμανε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Στη συνέχεια ο διοικητής του Α.Τ. Ρήγα Φεραίου, κ. Στέφανος Καρκάλης, είπε-μεταξύ άλλων- ότι ο νόμος για όσους φέρονται άσχημα στα ζώα είναι πολύ σκληρός.

Μάλιστα κάλεσε τους μαθητές να γίνουν υπερασπιστές των ζώων και όταν προτίθενται να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο να το κάνουν υπεύθυνα.

Ακολούθησε η ομιλία του δικηγόρου Βασίλη Μπακαλιάνου, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την ημερίδα και την άψογη οργάνωση, αναφέρθηκε στο νομικοί πλαίσιο για τα δεσποζόμενα, ζώα συντροφιάς και αδέσποτα, καθώς και στις αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους κακοποιούν έμμεσα ή άμεσα τα ζώα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά», αφού κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ, ενώ αυστηρές είναι και οι ποινές που διαμορφώνεται από ένα έως πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο κ. Μπακαλιάνος χαρακτήρισε απάνθρωπη και εξευτελιστική πράξη την εγκατάλειψη και κακοποίηση των ζώων.

Ακολούθως, ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε, σχετικά με το προφίλ των βασανιστών ζώων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καρδίτσας –κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτωρ Απόστολος Περιστέρης, που εξήγησε πως η κακοποίηση ζώων υφίσταται από τον Μεσαίωνα.

Ο ίδιος παρουσίασε κάποια στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει πως όσοι κακοποιούν ζώα είναι διαταραγμένες ψυχικά προσωπικότητες και σε μεγάλο ποσοστό, οι ίδιοι κακοποιούν παιδιά, ηλικιωμένους και προκαλούν ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα ο κ. Περιστέρης χαρακτήρισε έγκλημα την κακοποίηση των ζώων και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε σχέση με άλλα πολιτισμένα κράτη.

Η κτηνίατρος Ιωάννα Ντόντου, που συνεργάζεται με το Δήμο στο πρόγραμμα για τα αδέσποτα, χαρακτήρισε πολιτισμικό πρόβλημα την κακοποίηση των ζώων και όπως σημείωσε η λύση για άμβλυνση του φαινομένου είναι το τρίπτυχο: υιοθεσία-τσιπάρισμα-στείρωση.

Τέλος η εθελόντρια, εκπρόσωπος της φιλοζωικής ομάδας Σταυρούλα Βασιλειάδου παρατήρησε ότι είναι συνεχόμενα τα περιστατικά κακοποίησης των ζώων κα τόνισε πως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου.

Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν είτε ενισχύοντας τον σχετικό κουμπαρά είτε συμμετέχοντας ως εθελοντές.

Χαιρετισμό απέστειλε ο προϊστάμενος Β’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος Νικ. Πρίντζος, η αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Βασιλική Χατζοπούλου-Παπανικολάου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βελεστίνου Γ. Παπατόλιας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αερινού Κ. Μπλέτσας και ο υποδιοικητής Π.Υ. Βελεστίνου Κ. Τσίκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου