ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Προστασία του περιβάλλοντος

προστασία-του-περιβάλλοντος-766885

Συμβουλές στους δημότες Ρήγα Φεραίου για την αποτροπή πυρκαγιάς

Σε διαρκή ισχύ βρίσκεται ο δεκάλογος της προστασίας του πολίτη που εξέδωσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου κατά την αντιπυρική περίοδο, υπενθυμίζοντας τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων που απαιτούνται από τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα συνιστάται στους δημότες η αποψίλωση από ξηρά χόρτα των οικοπέδων και των χωραφιών τους και παράλληλα η απομάκρυνση της βλάστησης που βρίσκεται κοντά στις κατοικίες. Παράλληλα συστήνεται να αποφεύγουν θερμές εργασίες στην ύπαιθρο (κοπή μετάλλων, ηλεκτροσυγκόλληση, αγροτικές εργασίες) ιδιαίτερα κατά τις θερμές ημέρες και ώρες, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά μετά τις 12.30 για την επικινδυνότητα έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς της επόμενης ημέρας (από τα Μ.Μ.Ε, https://www.civilprotection.gr/el, Πυροσβεστική) και να προγραμματίζουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα.

Εφιστάται, εξάλλου, η προσοχή στους δημότες να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής.

Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί άδεια, πρέπει να τηρούνται όλοι οι όροι ασφάλειας που προβλέπονται σε αυτή, καθώς οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με άσκηση ποινικής δίωξης και μείωση των επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό, πρέπει να τηλεφωνούν άμεσα στο 199 (χωρίς χρέωση) δίνοντας τα στοιχεία τους και όσα περισσότερα στοιχεία για την πυρκαγιά. Σε περίπτωση φωτιάς με τα μέσα που διαθέτουν, πρέπει να συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Σε περίπτωση που οι φλόγες φτάσουν σε ένα οικισμό έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης εάν παραμείνουμε μέσα στο σπίτι σε σημείο που έχουμε από πριν επιλέξει. Σε περίπτωση που διαταχθεί εκκένωση του οικισμού υπακούμε στις εντολές των αρχών προσπαθώντας να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας» υπογραμμίζεται στον δεκάλογο της Πολιτικής Προστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου