ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τιμήθηκαν τα 20 χρόνια από την ίδρυση της 1ης ΤΑΞ.Α.Σ. [photos]

τιμήθηκαν-τα-20-χρόνια-από-την-ίδρυση-τη-792487

Tο υψηλό επίπεδο του σχηματισμού και των συγκροτημάτων, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της δύσκολης αποστολής που έχει να φέρει σε πέρας το στρατιωτικό και τεχνικό προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, επιβεβαιώθηκαν περίτρανα χθες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη μνήμη του προστάτη της Αεροπορίας Στρατού Προφήτη Ηλία.

Η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Η επέτειος συνέπεσε με τον χθεσινό εορτασμό του Προφήτου Ηλία, για αυτό και το πρωί τελέστηκαν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Δοξολογία, παρουσία των στρατιωτικών και εκπροσώπων τοπικών αρχών αλλά και επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού, στατική επίδειξη και ολιγόλεπτη πτήση αεροπορικών μέσων της Ταξιαρχίας.

Ο έχων το γενικό πρόσταγμα, διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ, ταξίαρχος Γιώργος Ματζουράνης διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της 1ης ΤΑΞΑΣ, στέλνοντας το μήνυμα, ότι η Αεροπορία Στρατού είναι πανέτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πατρίδα, διαφυλάσσοντας στο ακέραιο την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Ο κ. Ματζουράνης αναφέρθηκε στο ανεκτίμητο έργο της Αεροπορίας Στρατού, τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Στον επιχειρησιακό τομέα, η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με απόλυτη επιτυχία σε πλήθος απαιτητικών ασκήσεων στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα, στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, εκτέλεσε εκτός όλων των άλλων και 459 αεροδιακομιδές ασθενών και 1.406 ρίψεις αεροπυρόσβεσης μέσα στο 2017. Επίσης κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουνίου, συνέδραμε σε πολλές επιχειρήσεις αεροδιακομιδών. Με ελικόπτερα της η 1η Ταξιαρχία Αεροπορία Στρατού, εκτέλεσε 27 αποστολές ημέρα και νύχτα, για την αεροδιακομιδή 32 ασθενών, από νησιά του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε νοσοκομεία αστικών κέντρων.
Χθες ο ταξίαρχος της 1η ΤΑΞΑΣ συνεχάρη ακόμη το προσωπικό του 307 ΠΕΒ, διότι κατά το έτος 2017, εργάσθηκε με μεθοδικότητα, απαράμιλλο ζήλο και ευσυνειδησία, όπως είπε, με αποτέλεσμα να διασφαλίσει και να διατηρήσει σε υψηλότατο επίπεδο τους δείκτες παραγωγής και διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων του Στρατού Ξηράς.

 «Η αποστολή μας είναι πολυσχιδής, το έργο μας δύσκολο, απαιτητικό και πολύπλοκο» ανέφερε χθες ο ταξίαρχος Γιώργος Ματζουράνης, διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ στην ημερήσια διαταγή

Να σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε χθες η αεροπορική ιδέα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετρά περισσότερα από 100 χρόνια και συγκεκριμένα, από την ιστορική απόφαση το 1911 για τη δημιουργία Αεροπορικής Υπηρεσίας, βάση της οποίας από το 1913 έως το 1929 χειριστές του ΣΞ συγκρότησαν την Στρατιωτική Αεροπορία.

Από τις πρώτες Μονάδες Εναέριας Παρατήρησης (Ε.ΠΑΡ.) που άρχισαν να συγκροτούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τους μετέπειτα Λόχους Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ) της δεκαετίας του 1960, προέκυψε η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ) το 1967, οι πρώτες Μονάδες Ε/Π (1ο ΤΕΑΣ το 1971) και τελικά το 1998 συγκροτήθηκε η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού αναλαμβάνοντας όλες τις Μονάδες του Όπλου.

Μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν χθες στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα στρατιωτικά ελικόπτερα

Παρόντες στις καθημερινές προκλήσεις

Στα 20 χρόνια της επιχειρησιακής ζωής της Ταξιαρχίας, το προσωπικό που την στελεχώνει, άνδρες και γυναίκες, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις καθημερινές προκλήσεις. Στόχος τους να εξασφαλίζονται με κάθε δυνατό τρόπο, όλα εκείνα τα μέσα που τους επιτρέπουν να τηρούν σε υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο τις Μονάδες, τα πληρώματα των Ε/Π-Α/Φ, να συμμετέχουν με τεράστια επιτυχία σε διακλαδικές, εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, αλλά και να εκτελούν αεροπυροσβέσεις, αεροδιακομιδές καθώς και πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων συνεισφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, παρέχουν σε καθημερινή βάση τις παραπάνω υπηρεσίες, χωρίς όπως επισημάνθηκε χθες, να μειώνεται στο ελάχιστο η εμπλοκή τους στις καθημερινές πολλαπλές επιχειρησιακές τους δραστηριότητες (ασκήσεις, μεταφορά στρατευμάτων, επιτήρηση, αναγνωρίσεις, κ.λπ.).

Οι στρατιωτικοί της Αεροπορίας Στρατού της 1ης ΤΑΞΑΣ μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης  τραγούδησαν  όλοι μαζί τον Εθνικό Υμνο

«Η αποστολή μας είναι πολυσχιδής, το έργο μας δύσκολο, απαιτητικό, πολύπλοκο. Έχουμε όμως όλα τα εφόδια και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή που θα μας χρειαστεί η πατρίδα» τόνισε ο κ. Ματζουράνης, απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό της 1ης ΤΑΞΑΣ και στους κληρωτούς.

Τέλος ολοκληρώνοντας την ημερήσια διαταγή, μεταξύ άλλων απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία, συλλογικότητα, αυταπάρνηση, πειθαρχία, αλλά και ελεύθερο πνεύμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου